Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z tuńczyka i awokado
Pasta z tuńczyka i awokado to świetny dodatek do ulubionego pieczywa. Jest gęsta, ale oczywiście zwolennicy bardziej płynnej konsystencji, mogą wzbogacić ją większą ilością majonezu. Awokado zawarte w paście z tuńczyka i awokado, zawiera zdrowe tłuszcze, natomiast tuńczyk kwasy omega-3. W połączeniu tworzą również ciekawą propozycję smakową, a osoby które dbają o linie, mogą użyć majonezu light z obniżoną zawartością tłuszczu.
1. Awokado (musi być dojrzałe) obrać, usunąć pestkę, pokroić na kawałki i rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z cytryny.
2. Jajko ugotować na twardo, dodać do awokado i również rozgnieść. Dodać odsączonego tuńczyka. Dymkę pokroić w drobną kosteczkę, natkę pietruszki wypłukać, osuszyć i posiekać. Dodać do reszty składników. Wymieszać.
3. Dodać majonez. Doprawić pastę do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą soli.
4. Schłodzić przed podaniem.
Smacznego :)