Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami i czosnkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica czerwona 1 szkl
woda zimna 2 szkl
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
suszone pomidory 10 szt
olej 2 łyżeczki (spod pomidorów)
chili szczypta
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
bazylia świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami i czosnkiem

1. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż ziarenka wchłoną całą wodę. Na ostatnie 5 minut gotowania ściągamy przykrywkę i odparowujemy wodę. Ugotowaną, papkowatą soczewicę odstawiamy do wystudzenia.

2. Soczewicę przekładamy do blendera, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, olej, bazylię, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką wędzoną i płatkami chilli. Całość dokładnie miksujemy.


3. Pastę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 29.05.2015 08:54
nigdy nie jadłam czas spróbować
dom-agi 29.05.2015 08:47
Ciekawy pomysł!
Maridka19 29.05.2015 08:25
Takie pasty to ja lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak