Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z sezamu

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sezam 1,5 szklanka
olej sezamowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z sezamu

Sezam prażymy na średnim ogniu na dużej patelni do chwili aż ładnie się zarumieni (około 3-4 minut). Musimy go cały czas mieszać, gdyż łatwo się przypala.

Przesypujemy do pojemnika blendera i miksujemy dokładnie przez około 5-7 minut, robiąc przerwy mniej więcej co 30 sekund, aby blender się nam nie spalił. Podczas każdej przerwy zgarniamy dokładnie ziarenka sezamu ze ścianek blendera.

Jeśli nie macie blendera o dużej mocy, możecie dodać do uprażonego sezamu 3-4 łyżki oleju sezamowego, rzepakowego lub z pestek winogron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 21.05.2014 00:08
fajny pomysł, tylko do czego się najbardziej nadaje ta pasta ?
kasienka23 20.05.2014 19:09
świetna pasta!
wwwiolka 20.05.2014 14:36
Na pewno pyszna.
Edith85 20.05.2014 10:46
uwielbiam ta pastę, robię podobnie :)
fotoviderek 20.05.2014 07:25
Super pasta :)
norweska20 20.05.2014 07:00
sezam bardzo lubię..wiec reflektuje na taką pastę.
patryska76 19.05.2014 22:58
Ciekawa pasta ;-0
jasiek 19.05.2014 22:16
bardzo pomysłowa pasta
IlonaAlbertos 19.05.2014 22:06
Ciekawy pomysł.
Gracer 19.05.2014 21:52
super taka pasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak