Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z pieczonej papryki.

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 5 kg
czosnek 1 mała główka
olej 5 łyżek
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 3 kulki
cukier 4 łyżeczki
sól do smaku

Porada

Z przepisu wyszło mi 4 słoiczki po 200 ml. Cukru możemy użyć według uznania, dla mnie tyle było w sam raz.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z pieczonej papryki.

Pastę z papryki przygotowałam z zamiarem schowania jej do spiżarni, no ale cóż...najpierw zjedliśmy jeden słoiczek, już otworzyłam drugi i coś czuję, że jeszcze dwa pozostałe zostaną zjedzone. Nic na to nie poradzę, że jest tak pyszna. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Polecam przepis.

Wykonanie:

1. Papryki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na blaszkach do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach, aż będą miękkie i będzie można je obrać, ja swoje papryki nawet przypaliłam. Następnie z gorących papryk dokładnie zdejmujemy skórkę.

2. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie dodajemy paprykę i dusimy około 30 minut cały czas mieszając. W między czasie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie cukier i przyprawiamy do smaku solą.

3. Na koniec smażenia z papryki wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, a paprykę miksujemy blenderem na gładki mus. Pastę jeszcze raz zagotowujemy i ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Następnie gorącą nakładamy do słoiczków i dobrze zakręcamy.

4. Słoiczki z pastą pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania, następnie odwracamy je do góry dnem, przykrywamy grubym ręcznikiem i tak pozostawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie zimne słoiczki przenosimy do spiżarni lub...zjadamy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 02.02.2017 06:53
Dziękuję:)
paniusiaewa 29.09.2016 16:24
Klasyczna, bułgarska, narodowa Lutenica. Bardzo lubię.
Babeczka35 03.09.2016 08:25
Polecam przepis:)
Babeczka35 03.09.2016 08:24
Proszę bardzo:)
Babeczka35 03.09.2016 08:23
Polecam spróbować, bo pyszna jest.:)
MałaMi89 02.09.2016 00:00
Robiłam kiedyś sos z pieczonej papryki z czosnkiem i fetą do obiadu. I tak patrzę na ten przepis i myślę sobie jaki to dobry pomysł, by taki sos przygotować do słoików :) aż chyba spróbuję, bo potem sposobów na wykorzystanie jest dużo :) dzięki za inspirację ;)
jola91 01.09.2016 21:48
Fajną ma konsystencję, kiedyś spróbuję przygotować ;)
benka 01.09.2016 19:41
nie jadłam nigdy takiej pasty
ada.la 01.09.2016 17:47
ciekawy przepis
gusia1000 01.09.2016 12:05
Znakomita pasta.
jagoda5913 01.09.2016 10:24
dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak