Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z pieczonej papryki z migdałami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 2 szt
pomidor 1 szt
czosnek ząbki 2 szt
płatki migdałowe 2 łyżki
ocet winny 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
miód 1 szczypta
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z pieczonej papryki z migdałami

Paprykę myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Pomidora kroimy na pół i nakłuwamy mu skórkę w kilku miejscach. Paprykę, pomidora i czosnek układamy na blaszce do pieczenia (można wyłożyć pergaminem) i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20-30 minut .

UWAGA! Jeśli grillujemy możemy również warzywa upiec na ruszcie.

Kiedy papryka lekko się przypali to znak, że można wyjąc ją z piekarnika, wtedy to przekłada myją do woreczka foliowego, zawiązujemy go i zostawiamy paprykę do wystygnięcia. Z wystudzonej papryki ściągamy skórę paprykę kroimy na mniejsze części i przekładamy do blendera. Z upieczonego pomidora usuwamy skórkę i gniazda nasienne i przekładamy go do blendera. Dodajemy upieczony czosnek (najpierw obieramy go ze skórki). Dodajemy płatki migdałowe i ostrą paprykę i blendujemy całość na gładką masę (ja lubię w tej paście czuć kawałki warzyw więc nie blenduje jej zbyt mocno). Do pasty wlewamy ocet, oliwę – blendujem raz jeszcze. Pastę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli jest potrzeba miodem.

Pastę skrapiamy po wierzchu oliwą, posypujemy posiekanymi migdałami i serwujemy do pieczywa.

PS. Pasta świetnie pasuje też do mięś z grilla i pieczywa czosnkowego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 13.06.2017 21:22
ciekawy przepis
RenataZ-et 13.06.2017 21:10
super pomysł na pastę
wyattearp 13.06.2017 13:56
zabieram przepis
gosia56 13.06.2017 13:32
na pewno pyszna
Malinka 13.06.2017 11:48
Chętnie bym skosztowała ;)
olkaaa 13.06.2017 10:31
chętnie spróbuję
Wacław 13.06.2017 09:24
moje smaki,mniam,mniam :-)
w mojej kuchni 13.06.2017 08:20
same pyszności
Patrycja33 13.06.2017 00:32
uwielbiam takie połączenia
Renataj 13.06.2017 00:00
Lubię pasty z pieczonej papryki ale z migdałami jeszcze nie robiłam.
Róża1 12.06.2017 23:03
bardzo ciekawy pomysł !!!!!!!!!!!
Franciszek 12.06.2017 22:47
ciekawy pomysł
jan_mag 12.06.2017 22:13
Bardzo smaczne
KORAL 12.06.2017 21:07
bardzo dobra
cukiereczek 12.06.2017 21:03
po prostu rewelacje
bertpvd 12.06.2017 20:30
Smaczny przepis
Stenka 12.06.2017 19:46
ciekawa propozycja
bietka 12.06.2017 17:34
smaczna pasta : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak