Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z pieczonej papryki z migdałami
UWAGA! Jeśli grillujemy możemy również warzywa upiec na ruszcie.
Kiedy papryka lekko się przypali to znak, że można wyjąc ją z piekarnika, wtedy to przekłada myją do woreczka foliowego, zawiązujemy go i zostawiamy paprykę do wystygnięcia. Z wystudzonej papryki ściągamy skórę paprykę kroimy na mniejsze części i przekładamy do blendera. Z upieczonego pomidora usuwamy skórkę i gniazda nasienne i przekładamy go do blendera. Dodajemy upieczony czosnek (najpierw obieramy go ze skórki). Dodajemy płatki migdałowe i ostrą paprykę i blendujemy całość na gładką masę (ja lubię w tej paście czuć kawałki warzyw więc nie blenduje jej zbyt mocno). Do pasty wlewamy ocet, oliwę – blendujem raz jeszcze. Pastę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli jest potrzeba miodem.
Pastę skrapiamy po wierzchu oliwą, posypujemy posiekanymi migdałami i serwujemy do pieczywa.
PS. Pasta świetnie pasuje też do mięś z grilla i pieczywa czosnkowego.