"pasta" z pieczonej czerwonej cebuli i orzechów do chleba

"pasta" z pieczonej czerwonej cebuli i orzechów do chleba

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula czerwona

    250 gram
  • orzechy włoskie

    kilka sztuk
  • rozmaryn

    2 łyżeczki
  • tarta bułka

    1 łyżka
  • jogurt grecki

    1 łyżka
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • oliwa

    1-2 łyżki
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki w zależności od wielkości. Natrzeć oliwą i ułożyć na tacce do pieczenia. Posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Piec około 20 minut w 180 stopniach do zrumienienia. Odstawić do przestygnięcia.
Cebulę umieścić w rozdrabniaczu, dodać jogurt, ocet balsamiczny, orzechy włoskie i rozdrobnić na papkę.
Tartą bułkę zrumienić na patelni bez tłuszczu i dodać do 'pasty' w celu zagęszczenia, dobrze wymieszać.
Najlepiej smakuje na grzankach z razowego pieczywa na zakwasie. Można udekorować zieleniną np. natka pietruszki.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Przepisy Joanny

27.02.2014 10:22
pyszna pasta, masz fantastyczne przepisy

Katarzyna/kate1980

20.12.2013 22:17
ciekawy pomysł

treonina

19.11.2013 21:29
to dopiero oryginalyn pomysł! super!

Klausia

18.11.2013 16:40
podejrzewam jest to by mi smakowało :)

okrysia

06.11.2013 17:14
SMACZNE TO!

anemon

05.11.2013 18:01
Oryginalny pomysł w zachwycającym kolorze.

Katarzyna59

05.11.2013 10:24
wspaniale wygląda

fotoviderek

02.11.2013 13:45
Bardzo apetyczna pasta :)

Alex_M

01.11.2013 10:43
to musi byc pyszne! :)

ONY_za_kare

31.10.2013 14:30
ależ jestem ciekaw smaku!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat