Pasta z kaszy jaglanej i groszku konserwowego.

Pasta z kaszy jaglanej i groszku konserwowego.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    10 dag
  • groszek konserwowy

    1 puszka
  • cebula

    1 mała sztuka
  • olej do smażenia

  • majonez

    2-3 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • koperek suszony

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki suszona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bardzo lubię przygotowywać różne pasty do pieczywa, są bardzo wydajne i tanie, a ich przygotowanie nie wymaga dużo pracy. Tym razem przygotowałam pastę z kaszy jaglanej i groszku zielonego z dodatkiem suszonych ziół i usmażonej cebulki. Pasta jest niezwykle pyszna i syta, wystarcza na wiele porcji. Taka pasta najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej i dokładnie osączamy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, dodajemy sól do smaku i gotujemy do miękkości, następnie odsączamy ją z wody na gęstym sicie i studzimy.

2. Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki, następnie smażymy ją na rozgrzanym oleju do miękkości i lekkie zrumienienia. Usmażoną dokładnie studzimy.

3. Groszek konserwowy dokładnie odsączamy z zalewy i za pomocą blendera ręcznego miksujemy na taką konsystencję jaką chcemy uzyskać.

4. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i suszone zioła, mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

5. Pasta jest gotowa do podania.

6. Życzę smacznego.
Zamiast majonezu można dodać jogurt naturalny, będzie wtedy mniej kalorycznie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

15.05.2017 05:50
Dziękuję:)

AZgotuj

10.05.2017 10:41
fajna propozycja pasty:)

Babeczka35

10.05.2017 10:06
Dziękuję:)

Babeczka35

10.05.2017 10:06
Jest bardzo pyszna, ale żeby się o tym przekonać trzeba ją spróbować:)

Róża1

09.05.2017 23:16
podziwiam pomysł połączenia składników :-)

Renata9

09.05.2017 22:49
Ciekawa jestem smaku tej pasty, ale myślę że w Twoim wykonaniu na pewno bardzo smaczna :-)

Babeczka35

09.05.2017 21:46
Dziękuję:)

gusia1000

09.05.2017 18:56
Dobra pasta.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat