Pasta z fasoli i buraków pieczonych

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola biała

    1 szklanka
  • buraki czerwone

    2 sztuki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • czosnek

    1 główka
  • sól i pieprz

    1 do smaku
  • oregano

    1/2 łyżeczki
  • bazylia

    1/2 łyżeczki
  • oliwa

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasta z fasoli i buraków pieczonych foto
Fasolę moczę przez noc. Na drugi dzień gotuję ją miękkości.
Krok 2 - Pasta z fasoli i buraków pieczonych foto
Buraki obieram i kroję w plastry. Cebule obieram i tez kroję w plastry.
Krok 3 - Pasta z fasoli i buraków pieczonych foto
Układam an blaszce na papierze do pieczenia, polewam oliwą, posypuję solą, pieprzem, oragano, bazylią. Dodaję także ząbki czosnku nie obrane.
Krok 4 - Pasta z fasoli i buraków pieczonych foto
Wstawiam do piekarnika i piekę 30 minut aż buraki będą miękkie temp 200 stopni.
Krok 5 - Pasta z fasoli i buraków pieczonych foto
Po wyjęciu z piekarnika czosnek obieram z łusek, dodaję fasole odsączoną z wody, cebule, buraki i całość miksuję blenderem.
Krok 6 - Pasta z fasoli i buraków pieczonych foto
Na końcu doprawiam jeszcze.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 24.11.2015 09:02
Robiłam taką pastę z bloga Zielenina, tylko przyprawiałam troszkę po swojemu :)
Doradczyni.Smaku 23.11.2015 11:31
dziwne polaczenie ale moze smakowac
Madzai 23.11.2015 10:48
Bardzo ciekawe :0
gosia56 23.11.2015 10:46
Super;) chętnie bym zjadła kromeczkę z tą pastą bo jeszcze takiej nie jadłam;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat