Pasta z fasoli i buraków pieczonych

Pasta z fasoli i buraków pieczonych

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jeśli lubicie domowe pasty do chleba to ta, z pieczonych buraków i fasoli, często będzie u Was "gościła" na śniadaniu i kolacji. Polecam!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • fasola biała

    1 szklanka
  • buraki czerwone

    2 sztuki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • czosnek

    1 główka
  • Oregano suszone Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Bazylia suszona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pasta z fasoli i buraków pieczonych

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasta z fasoli i buraków pieczonych foto
Fasolę moczę przez noc. Na drugi dzień gotuję ją miękkości.
Krok 2 - Pasta z fasoli i buraków pieczonych foto

Buraki obieram i kroję w plastry. Cebule obieram i też kroję w plastry.

Krok 3 - Pasta z fasoli i buraków pieczonych foto

Układam na blaszce na papierze do pieczenia, polewam oliwą, posypuję solą, pieprzem, oregano oraz bazylią. Dodaję także ząbki czosnku - nie obrane.

Krok 4 - Pasta z fasoli i buraków pieczonych foto

Wstawiam do piekarnika i piekę 30 minut aż buraki będą miękkie. Temperatura 200 stopni.

Krok 5 - Pasta z fasoli i buraków pieczonych foto
Po wyjęciu z piekarnika czosnek obieram z łusek, dodaję fasole odsączoną z wody, cebule, buraki i całość miksuję blenderem.
Krok 6 - Pasta z fasoli i buraków pieczonych foto

Na końcu doprawiam jeszcze do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 24.11.2015 09:02
Robiłam taką pastę z bloga Zielenina, tylko przyprawiałam troszkę po swojemu :)
Doradczyni.Smaku 23.11.2015 11:31
dziwne polaczenie ale moze smakowac
Madzai 23.11.2015 10:48
Bardzo ciekawe :0
gosia56 23.11.2015 10:46
Super;) chętnie bym zjadła kromeczkę z tą pastą bo jeszcze takiej nie jadłam;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat