Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z fasoli a'la smalec

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola 200 g
olej rzepakowy 2 lyzki
cebula 2 szt
jabłko 1 szt
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat . do smaku
majeranek 1 czubata lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z fasoli a'la smalec

Kroki postępowania

1

Fasolę przepłukać, namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować do miękkości. Odcedzić i wystudzić.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, zeszklić i lekko zrumienić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć.
Krok 1 - Pasta z fasoli a'la smalec foto
2
w międzyczasie obrać jabłko i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Wrzucić na patelnię. Dusić na małym ogniu, aż zmięknie.
Krok 2 - Pasta z fasoli a'la smalec foto
3

Fasolę wrzucić do rozdrabniacza, zmielić. Wrzucić do miski.
Krok 3 - Pasta z fasoli a'la smalec foto
4

Dodać cebulę z jabłkiem i czosnkiem. Wlać 2 łyżki wody przegotowanej. Zmiksować blenderem na gładką pastę.
Krok 4 - Pasta z fasoli a'la smalec foto
5

Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majeranek i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 5 - Pasta z fasoli a'la smalec foto
6

Przełożyć do miseczki i podawać z chlebem
Krok 6 - Pasta z fasoli a'la smalec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 20.03.2015 21:14
słyszałam o tym :)
Alex_M 18.03.2015 16:35
wypróbuj jak będziesz przy okazji gotowała fasolę ;)
Alex_M 18.03.2015 16:34
ja lubię tez ten prawdziwy ;) ale ten smakował tak, że robiłam nawet dla znajomych :)
Bernadeta1 17.03.2015 18:55
świetny pomysł na pyszną pastę
gosia56 17.03.2015 18:51
Super ;)aż mi zapachniało tym smalcem ;) takiego jeszcze nie jadłam ani nie robiłam;)
Mniam 17.03.2015 17:45
Wygląda jak smalec, ale o ile zdrowsza wersja :) i smaczniejsza moim zdaniem :)
anemon 17.03.2015 16:14
Mam spory zapas fasoli i dość często robię z niej pasty do chleba, zawsze tak jak u Ciebie ze sporą ilością majeranku.
RenataZ-et 17.03.2015 15:06
świetny pomysł na pastę
pestka 17.03.2015 14:30
super dodatek do chlebka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak