Pasta z fasoli a'la smalec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola

    200 g
  • olej rzepakowy

    2 lyzki
  • cebula

    2 szt
  • jabłko

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    . do smaku
  • majeranek

    1 czubata lyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasta z fasoli a'la smalec foto

Fasolę przepłukać, namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować do miękkości. Odcedzić i wystudzić.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, zeszklić i lekko zrumienić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć.
Krok 2 - Pasta z fasoli a'la smalec foto
w międzyczasie obrać jabłko i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Wrzucić na patelnię. Dusić na małym ogniu, aż zmięknie.
Krok 3 - Pasta z fasoli a'la smalec foto

Fasolę wrzucić do rozdrabniacza, zmielić. Wrzucić do miski.
Krok 4 - Pasta z fasoli a'la smalec foto

Dodać cebulę z jabłkiem i czosnkiem. Wlać 2 łyżki wody przegotowanej. Zmiksować blenderem na gładką pastę.
Krok 5 - Pasta z fasoli a'la smalec foto

Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majeranek i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 6 - Pasta z fasoli a'la smalec foto

Przełożyć do miseczki i podawać z chlebem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 20.03.2015 21:14
słyszałam o tym :)
Alex_M 18.03.2015 16:35
wypróbuj jak będziesz przy okazji gotowała fasolę ;)
Alex_M 18.03.2015 16:34
ja lubię tez ten prawdziwy ;) ale ten smakował tak, że robiłam nawet dla znajomych :)
Bernadeta1 17.03.2015 18:55
świetny pomysł na pyszną pastę
gosia56 17.03.2015 18:51
Super ;)aż mi zapachniało tym smalcem ;) takiego jeszcze nie jadłam ani nie robiłam;)
Mniam 17.03.2015 17:45
Wygląda jak smalec, ale o ile zdrowsza wersja :) i smaczniejsza moim zdaniem :)
anemon 17.03.2015 16:14
Mam spory zapas fasoli i dość często robię z niej pasty do chleba, zawsze tak jak u Ciebie ze sporą ilością majeranku.
RenataZ-et 17.03.2015 15:06
świetny pomysł na pastę
pestka 17.03.2015 14:30
super dodatek do chlebka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat