Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
fasola
200 g -
olej rzepakowy
2 lyzki -
cebula
2 szt -
jabłko
1 szt -
czosnek
2 ząbki -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
. do smaku -
majeranek
1 czubata lyzeczka
Przepis i sposób przygotowania Pasta z fasoli a'la smalec
Kroki postępowania

Fasolę przepłukać, namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować do miękkości. Odcedzić i wystudzić.
Cebule obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, zeszklić i lekko zrumienić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć.


Fasolę wrzucić do rozdrabniacza, zmielić. Wrzucić do miski.

Dodać cebulę z jabłkiem i czosnkiem. Wlać 2 łyżki wody przegotowanej. Zmiksować blenderem na gładką pastę.

Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majeranek i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przełożyć do miseczki i podawać z chlebem
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się