Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z ciecierzycy na słodko

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 1 szklanka
słonecznik łuskany 1 szklanka
miód 4 łyżki

Porada

Do dekoracji użyłam migdały z miodu. Nie wiem czy takie można kupić w Polsce, ja taki dostałam przywieziony z Chorwacji

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z ciecierzycy na słodko

Kroki postępowania

1
Soczewice wypłukać, zalać wodą i pozostawić namoczoną na noc. Następnego dnia odlać wodę w której się moczyła, nalać nową wodę 1 cm ponad powierzchnię ziaren. Gotować do miękkości około 45 minut. Po ugotowaniu odlać wodę z ugotowanej ciecierzycy, ale jej nie wylewać. Wystudzić i zblendować ciecierzycę
Krok 1 - Pasta z ciecierzycy na słodko foto
2
Słonecznik wysypać na suchą patelnię i podprażyć cały czas mieszając. Wystudzić
Krok 2 - Pasta z ciecierzycy na słodko foto
3
Podprażony słonecznik dodać do ciecierzycy i razem zblendować
Krok 3 - Pasta z ciecierzycy na słodko foto
4
Dodać miód i razem wymieszać. Jeśli konsystencja jest za gęsta dodac trochę wody pozostałej z gotowania soczewicy
Krok 4 - Pasta z ciecierzycy na słodko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 10.10.2015 19:11
bardzo ciekawa propozycja
gosia56 01.10.2015 07:02
nie jadłam nigdy jeszcze na słodko;)
mariuszek8 22.09.2015 20:45
coś innego i zupełnie innego
adelajda 16.09.2015 11:41
Nigdy nie jadłam ale może czas spróbować :)))
matesko 15.09.2015 14:09
bardzo ciekawy przepis
agaK. 14.09.2015 22:20
Nie jadłam takiej pasty, prosta ale do czego można jej użyć?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak