Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z ciecierzycy i pieczonej dyni
Do naczynia żaroodpornego wlać trochę oleju, wsypać warzywa, przemieszać, aby dokładnie pokryły się olejem. Naczynie wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30-35 minut, aż warzywa będą miękkie. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Ciecierzycę dokładnie opłukać, zalać zimną wodą na całą noc. Rano wlać świeżą wodę i ugotować ciecierzycę do miękkości. Jeszcze ciepłą ciecierzycę zmiksować w rozdrabniaczu. Dodać pieczone warzywa, suszone pomidory z zalewy i również zmiksować. Dodać miękkie masło, oliwę ze słoika z pomidorami oraz przyprawy. Całość jeszcze raz bardzo dokładnie zmiksować.
Jeśli to konieczne, bo pasta jest za sucha, to dodać więcej oliwy lub masła i ponownie zmiksować. Gotową pastę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawić do lodówki, aby smaki się wymieszały.