Pasta z ciecierzycy i pieczonej dyni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    100 gram
  • dynia

    1/2 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbek
  • suszone pomidory

    1/4 słoik
  • oliwa z suszonych pomidorów

    2 łyżka
  • masło

    2 łyżka
  • sól morska

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • gałka muszkatołowa cała

    1/4 łyżeczka
  • kminek mielony

    1/4 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    do pieczenia warzyw
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać i opukać. Cebulę pokroić w grube plastry, a ząbki czosnku zostawić w całości.
Do naczynia żaroodpornego wlać trochę oleju, wsypać warzywa, przemieszać, aby dokładnie pokryły się olejem. Naczynie wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30-35 minut, aż warzywa będą miękkie. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Ciecierzycę dokładnie opłukać, zalać zimną wodą na całą noc. Rano wlać świeżą wodę i ugotować ciecierzycę do miękkości. Jeszcze ciepłą ciecierzycę zmiksować w rozdrabniaczu. Dodać pieczone warzywa, suszone pomidory z zalewy i również zmiksować. Dodać miękkie masło, oliwę ze słoika z pomidorami oraz przyprawy. Całość jeszcze raz bardzo dokładnie zmiksować.

Jeśli to konieczne, bo pasta jest za sucha, to dodać więcej oliwy lub masła i ponownie zmiksować. Gotową pastę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawić do lodówki, aby smaki się wymieszały.
anemon
*pastę należy wyjąć z lodówki na 15-20 minut przed jedzeniem, to będzie ją można łatwiej rozsmarować na pieczywie

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
BernadettaP 04.10.2014 21:29
Zdecydowanie moje smaki ! Super pomysł i bardzo apetyczne zdjęcia :)
anemon 04.10.2014 20:07
Pasta jest bardzo smaczna, polecam.
Alex_M 04.10.2014 16:40
moje smaki :):)
Grazyna0211 04.10.2014 14:49
świetny pomysł
wyattearp 04.10.2014 13:39
super dodatek do chlebka
Ola1984 04.10.2014 07:41
Ciekawe połączenie smaków. Zapachniało jesienią :)
IKrakowianka 03.10.2014 23:16
super pomysł
cris04 03.10.2014 23:10
Super połączenie!
Monika-twin 03.10.2014 23:10
Ładnie wyglada
misia53 03.10.2014 21:59
Wygląda wspaniale , ciekawe jak komponuje się dynia z cieciorką ? warto spróbować........

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat