Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z ciecierzycy i pieczonej dyni

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 100 gram
dynia 1/2 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbek
suszone pomidory 1/4 słoik
oliwa z suszonych pomidorów 2 łyżka
masło 2 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/4 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1/4 łyżeczka
olej rzepakowy do pieczenia warzyw

Porada

*pastę należy wyjąć z lodówki na 15-20 minut przed jedzeniem, to będzie ją można łatwiej rozsmarować na pieczywie

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z ciecierzycy i pieczonej dyni

Dynię umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać i opukać. Cebulę pokroić w grube plastry, a ząbki czosnku zostawić w całości.
Do naczynia żaroodpornego wlać trochę oleju, wsypać warzywa, przemieszać, aby dokładnie pokryły się olejem. Naczynie wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30-35 minut, aż warzywa będą miękkie. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Ciecierzycę dokładnie opłukać, zalać zimną wodą na całą noc. Rano wlać świeżą wodę i ugotować ciecierzycę do miękkości. Jeszcze ciepłą ciecierzycę zmiksować w rozdrabniaczu. Dodać pieczone warzywa, suszone pomidory z zalewy i również zmiksować. Dodać miękkie masło, oliwę ze słoika z pomidorami oraz przyprawy. Całość jeszcze raz bardzo dokładnie zmiksować.

Jeśli to konieczne, bo pasta jest za sucha, to dodać więcej oliwy lub masła i ponownie zmiksować. Gotową pastę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawić do lodówki, aby smaki się wymieszały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 04.10.2014 21:29
Zdecydowanie moje smaki ! Super pomysł i bardzo apetyczne zdjęcia :)
anemon 04.10.2014 20:07
Pasta jest bardzo smaczna, polecam.
Alex_M 04.10.2014 16:40
moje smaki :):)
Grazyna0211 04.10.2014 14:49
świetny pomysł
wyattearp 04.10.2014 13:39
super dodatek do chlebka
Ola1984 04.10.2014 07:41
Ciekawe połączenie smaków. Zapachniało jesienią :)
IKrakowianka 03.10.2014 23:16
super pomysł
cris04 03.10.2014 23:10
Super połączenie!
Monika-twin 03.10.2014 23:10
Ładnie wyglada
misia53 03.10.2014 21:59
Wygląda wspaniale , ciekawe jak komponuje się dynia z cieciorką ? warto spróbować........

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak