Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z bobu z cheddarem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bób 400 g
olej rzepakowy 2 lyzki
siemię lniane 2 lyzki
ser cheddar 50 g
czosnek 1 zabek
sok z cytryny 1 lyzka
koperek 2 lyzki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z bobu z cheddarem

Kroki postępowania

1

Bób przebrać, umyć i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 10-12 minut do miękkości, odcedzić i wystudzić.
Krok 1 - Pasta z bobu z cheddarem foto
2

Bób obrać ze skórek, wrzucić do miski. Wlać sok z cytryny, olej, dodać sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość rozgnieść dokładnie widelcem.
Krok 2 - Pasta z bobu z cheddarem foto
3

Siemię lniane uprażyć na suchej patelni i wystudzić.
Krok 3 - Pasta z bobu z cheddarem foto
4

Wsypać je do pasty (część odłożyć do dekoracji). Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Wsypać do pasty,
Krok 4 - Pasta z bobu z cheddarem foto
5
dodać siekany koperek. Całość dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Pasta z bobu z cheddarem foto
6

Pastę przełożyć do miseczki, posypać odłożonym siemieniem i schłodzić aby smaki się przegryzły. Podawać z pieczywem
Krok 6 - Pasta z bobu z cheddarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 24.06.2015 15:56
Wyśmienita pasta :-)
Róża1 24.06.2015 14:30
świetny przepis :-)
Aleksandra/Olcia 24.06.2015 13:04
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak