Pasta z bakłażanów i orzechów nerkowca

Pasta z bakłażanów i orzechów nerkowca

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszna, kremowa i aromatyczna pasta z pieczonych bakłażanów oraz orzechów nerkowca. Jest idealnym dodatkiem do świeżego pieczywa, pieczonych warzyw, serów, mięs oraz wytrawnych naleśników.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • bakłażan

    2 sztuki
  • orzechy nerkowca

    50 gramów
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

    2 łyżki
  • sok z 1/2 cytryny

    1 sztuka
  • sól

    3 szczypty
  • pieprz

    3 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pasta z bakłażanów i orzechów nerkowca

Pasta z bakłażanów i orzechów nerkowca to przepis kuchni bliskowschodniej na pyszną przekąskę. Idealnie pasuje do kanapek lub jako dodatek do mięs, warzyw lub naleśników.

Z tego przepisu dowiesz się jak łatwo ją zrobić w 3 krokach. 

KROK 1. Bakłażany kroimy wzdłuż na grube plastry, nacinamy delikatnie miąższ (w kratkę), posypujemy obficie solą i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie opłukujemy bakłażany z soli i osuszamy na ręczniku papierowym. Ten zabieg pozwoli na pozbycie się goryczki.

KROK 2. Osuszone bakłażany smarujemy delikatnie oliwą, oprószamy solą oraz pieprzem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 - 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia i ściągamy skórkę.

KROK 3. Orzechy nerkowca miksujemy z oliwą z oliwek na gładką masę, dodajemy upieczony miąższ z bakłażanów, sok z cytryny, ząbek czosnku i ponownie miksujemy. Pastę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Pastę przed podaniem warto polać oliwą z oliwek i posypać natką pietruszki. Świetnym dodatkiem są także oliwki oraz suszone pomidory.

Futka
Do przygotowania pasty warto użyć bakłażanów Tsakoniki: smacznej, biało - fioletowej odmiany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat