Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
SKŁADNIKI
-
bakłażan
2 sztuki -
orzechy nerkowca
50 gramów -
czosnek
1 ząbek -
oliwa
2 łyżki -
sok z 1/2 cytryny
1 sztuka -
sól
3 szczypty -
pieprz
3 szczypty
Przepis i sposób przygotowania Pasta z bakłażanów i orzechów nerkowca
Pasta z bakłażanów i orzechów nerkowca to przepis kuchni bliskowschodniej na pyszną przekąskę. Idealnie pasuje do kanapek lub jako dodatek do mięs, warzyw lub naleśników.
Z tego przepisu dowiesz się jak łatwo ją zrobić w 3 krokach.
KROK 1. Bakłażany kroimy wzdłuż na grube plastry, nacinamy delikatnie miąższ (w kratkę), posypujemy obficie solą i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie opłukujemy bakłażany z soli i osuszamy na ręczniku papierowym. Ten zabieg pozwoli na pozbycie się goryczki.
KROK 2. Osuszone bakłażany smarujemy delikatnie oliwą, oprószamy solą oraz pieprzem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 - 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia i ściągamy skórkę.
KROK 3. Orzechy nerkowca miksujemy z oliwą z oliwek na gładką masę, dodajemy upieczony miąższ z bakłażanów, sok z cytryny, ząbek czosnku i ponownie miksujemy. Pastę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Pastę przed podaniem warto polać oliwą z oliwek i posypać natką pietruszki. Świetnym dodatkiem są także oliwki oraz suszone pomidory.
Do przygotowania pasty warto użyć bakłażanów Tsakoniki: smacznej, biało - fioletowej odmiany.![]()
Komentarze (0)