Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z bakłażanów i orzechów nerkowca

2.0
(5)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Pyszna, kremowa i aromatyczna pasta z pieczonych bakłażanów oraz orzechów nerkowca. Jest idealnym dodatkiem do świeżego pieczywa, pieczonych warzyw, serów, mięs oraz wytrawnych naleśników.

Składniki:

SKŁADNIKI

bakłażan 2 sztuki
orzechy nerkowca 50 gramów
czosnek 1 ząbek
oliwa 2 łyżki
sok z 1/2 cytryny 1 sztuka
sól 3 szczypty
pieprz 3 szczypty

Porada

Do przygotowania pasty warto użyć bakłażanów Tsakoniki: smacznej, biało - fioletowej odmiany.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z bakłażanów i orzechów nerkowca

Pasta z bakłażanów i orzechów nerkowca to przepis kuchni bliskowschodniej na pyszną przekąskę. Idealnie pasuje do kanapek lub jako dodatek do mięs, warzyw lub naleśników.

Z tego przepisu dowiesz się jak łatwo ją zrobić w 3 krokach. 

KROK 1. Bakłażany kroimy wzdłuż na grube plastry, nacinamy delikatnie miąższ (w kratkę), posypujemy obficie solą i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie opłukujemy bakłażany z soli i osuszamy na ręczniku papierowym. Ten zabieg pozwoli na pozbycie się goryczki.

KROK 2. Osuszone bakłażany smarujemy delikatnie oliwą, oprószamy solą oraz pieprzem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 - 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia i ściągamy skórkę.

KROK 3. Orzechy nerkowca miksujemy z oliwą z oliwek na gładką masę, dodajemy upieczony miąższ z bakłażanów, sok z cytryny, ząbek czosnku i ponownie miksujemy. Pastę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Pastę przed podaniem warto polać oliwą z oliwek i posypać natką pietruszki. Świetnym dodatkiem są także oliwki oraz suszone pomidory.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak