Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta paprykowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 3 kg
papryczka chili 15 dag
cukier 0,5 kg
ocet 10 % szkanka
sól 3 łyżki
czosnek 2 główki
koncentrat pomidorowy 2 słoiki po 200 g
olej 1/5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta paprykowa

Kroki postępowania

1
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.
Paprykę chilli kroimy na pół i usuwamy pestki.










Krok 1 - Pasta paprykowa foto
2
Obie papryki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa
Krok 2 - Pasta paprykowa foto
3
Paprykę przekładamy do garnka gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie paprykę odcedzamy na sicie.
Krok 3 - Pasta paprykowa foto
4
Do odcedzonej pasty dodajemy cukier, olej, ocet, sól, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Gorące przekładamy do umytych i suchych słoików. Pasteryzujemy 7 minut od momentu zawrzenia wody. Słoiki odwracamy do góry dnem.
Krok 4 - Pasta paprykowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 12.10.2015 07:26
bardzo fajna pasta, już ją lubię ;)
Ifa 12.10.2015 06:55
Rewelacyjny pomysł :-)
jagoda5913 12.10.2015 00:47
dobry przepis
norweska20 11.10.2015 23:08
smakowity przepis
Iwusia 11.10.2015 22:18
smaczny dodatek
Anna169Hosz 11.10.2015 22:14
Lubię takie pasty.
Marta Ryżek-Kalkowska 11.10.2015 20:10
Bardzo smaczna.
gosia1988 11.10.2015 18:48
fajny przepis
Wacław 11.10.2015 18:13
pyszna pasta ,pyszny przepis ! :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak