Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasta jogurtowa z bakłażanem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 500 g
jogurt grecki 200 g
tahini pasta sezamowa 100 g
sok z cytryny 3 łyżki
ząbki czosnku 3
oliwa 1/3 szklanki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pasta jogurtowa z bakłażanem

Bakłażany pokroić w plastry, niezbyt cienkie, posolić skropić cytryną i odstawić na 15 minut aż puszczą sok. Następnie osuszyć je ręcznikiem papierowym.
Plastry można dodatkowo pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie do miękkości na średnim ogniu.
Bakłażany przełożyć do rozdrabniacz, dodać jogurt, czosnek, sok z cytryny i pastą sezamową tanin. Dokładnie rozdrobnić na pastę. Doprawić solą i pieprzem.
Pastę przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Smarować nią chleb, można też zjeść z nią makaron.
Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 01.01.2015 21:29
zdrowa pasta
Bernadeta1 08.11.2014 17:50
Jak zawsze ciekawy przepis a pasta na pewno smaczna
adelajda 08.11.2014 17:04
Smaczna pasta
Futka 08.11.2014 13:01
Przepyszna pasta - mniam :)
erym 08.11.2014 10:45
ciekawy przepis!
Sroczka 08.11.2014 10:39
Ta pasta musiała być pyszna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak