Pasta jajeczna z papryką w koszyczkach z szynki parmeńskiej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na pastę jajeczną

  • jajka

    3 szt
  • szczypiorek posiekany

    2 łyżki
  • kukurydza konserwowa

    3 łyżki
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • majonez

    1 łyżka
  • musztarda sarepska

    1/2 łyżeczki

Dodatkowo

  • szynka parmeńska

    20 plasterków
  • zioła

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie pasty:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobna kostkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, kukurydzę oraz majonez i musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy aż składniki się połączą.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Szynką parmeńską wykładamy wgłębienia kokilek (po 2 plasterki na foremkę) można też wykorzystać foremkę do pieczenia muffinek i wstawiamy na ok. 5 minut do piekarnika. Nie chcemy mocno przypiec szynki, a sprawić by po wyjęciu z formy nasze koszyczki miały ładny kształt. Jak koszyczki przestygną, delikatnie je wyjmujemy i napełniamy przygotowaną pastą jajeczną.

Dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 16.03.2018 15:59
Przepięknie wygląda!
Internetowa Kuchnia 09.04.2017 20:30
uwielbiam takie pasty
staropolanka5 17.02.2016 14:08
nabrałam ochoty , mniam
Jadwiga/Jaga85 11.02.2016 14:02
Bardzo apetycznie!
Wafelek2601 11.02.2016 08:42
Świetny pomysł!
SzczyptaChili 10.02.2016 22:31
Wiosna na talerzu , kolorowo i smacznie :)
dollce 10.02.2016 22:20
cudowne ;)
Barbara13 10.02.2016 20:54
Jak dla mnie rewelacja!Niby prosto a tak fajnie i pomysłowo podane
IKrakowianka 10.02.2016 19:17
super pomysł na pastę
Bernadeta1 10.02.2016 17:28
bardzo lubię pasty jajeczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat