Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta jajeczna z mascarpone

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko ugotowane na twardo 4 szt
sok z cytryny
sól
serek mascarpone 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta jajeczna z mascarpone

dodatkowo 2 jajka, jeśli pastą faszerować będziemy wydrążone jajka
można też dodać: świeżo zmielony czarny pieprz
posiekany szczypiorek lub natka pietruszki, wymieszane z gotową pastą
szczypta słodkiej papryki w proszku, do posypania po wierzchu

Pasta jajeczna z mascarpone: Jajka ugotować na twardo (7 - 8 minut). Pokroić w kosteczkę, doprawić solą morską i wymieszać. Ser mascarpone rozetrzeć z sokiem z cytryny i połączyć z jajkami. Pastą smarować chleb. Przechowywać w lodówce.

Jajka faszerowane pastą: Wszystkie 6 jajka ugotować na twardo. Pokroić na połówki i łyżeczką wybrać żółtko oraz część białka, tak aby pozostała około 1/2 cm warstwa białka. Wydrążone jajka posiekać, doprawić solą morską i wymieszać. Ser mascarpone rozetrzeć z sokiem z cytryny i połączyć z jajkami. Farsz nałożyć w wydrążone białka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak