Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paski karpia w galarecie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar warzywny 200 ml
karp 40 dag
marchewka ugotowana 3
groszek konserwowy 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Paski karpia w galarecie

Kroki postępowania

1
Kawałki karpia (świetnie jakbyśmy dodali również głowę ryby, ja niestety nie miałem) wkładamy do wywaru warzywnego.
Krok 1 - Paski karpia w galarecie foto
2
Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
Krok 2 - Paski karpia w galarecie foto
3
Ugotowaną rybę ostrożnie wyciągamy. Pozbawiamy ości.
Krok 3 - Paski karpia w galarecie foto
4
Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.
Krok 4 - Paski karpia w galarecie foto
5
Mięso kroimy w paski i układamy na talerzu, skórą do góry. Pomiędzy rybą rozsypujemy groszek konserwowy, o boki naczynia obkładamy plasterkami ugotowanej marchewki.
Krok 5 - Paski karpia w galarecie foto
6
Rybę zalewamy wywarem (ja czerpałem wywar łyżką, aby wybrać klarowniejszą „górną” część). Tak zalanego karpia wstawiamy w zimne miejsce. Po około 30 minutach wywar zastygnie i jest gotowy do podania. Smacznego.
Krok 6 - Paski karpia w galarecie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 16.12.2013 13:56
apetycznie to wygląda
pacpaw 15.12.2013 20:59
@SmacznaPyza kostka rosołowa warzywna. Ja wywar wlewałem korzystając z małej chochelki także było takie pseudoklarowanie. Oczywiście całość można sklarować bardziej profesjonalnie np. białkiem.
halina17 15.12.2013 20:17
Dobry karp w galarecie.
SmacznaPyza 15.12.2013 17:44
a ta kostka rosołowa jakaś konkretna ? tzn. drobiowa czy jakaś inna ? przydałoby się tę galaretę sklarować - różne paproszki i tłuszcz zostałyby oddzielone i ładniej by się całość prezentowała
Adamorek 15.12.2013 17:06
dobra rybka
krystyna330 15.12.2013 16:13
świetnie wyglądają
Renata9 15.12.2013 16:03
bardzo lubię takiego karpia w galarecie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak