Paski karpia w galarecie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar warzywny

    200 ml
  • karp

    40 dag
  • marchewka ugotowana

    3
  • groszek konserwowy

    4 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Paski karpia w galarecie foto
Kawałki karpia (świetnie jakbyśmy dodali również głowę ryby, ja niestety nie miałem) wkładamy do wywaru warzywnego.
Krok 2 - Paski karpia w galarecie foto
Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
Krok 3 - Paski karpia w galarecie foto
Ugotowaną rybę ostrożnie wyciągamy. Pozbawiamy ości.
Krok 4 - Paski karpia w galarecie foto
Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.
Krok 5 - Paski karpia w galarecie foto
Mięso kroimy w paski i układamy na talerzu, skórą do góry. Pomiędzy rybą rozsypujemy groszek konserwowy, o boki naczynia obkładamy plasterkami ugotowanej marchewki.
Krok 6 - Paski karpia w galarecie foto
Rybę zalewamy wywarem (ja czerpałem wywar łyżką, aby wybrać klarowniejszą „górną” część). Tak zalanego karpia wstawiamy w zimne miejsce. Po około 30 minutach wywar zastygnie i jest gotowy do podania. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
matesko 16.12.2013 13:56
apetycznie to wygląda
pacpaw 15.12.2013 20:59
@SmacznaPyza kostka rosołowa warzywna. Ja wywar wlewałem korzystając z małej chochelki także było takie pseudoklarowanie. Oczywiście całość można sklarować bardziej profesjonalnie np. białkiem.
halina17 15.12.2013 20:17
Dobry karp w galarecie.
SmacznaPyza 15.12.2013 17:44
a ta kostka rosołowa jakaś konkretna ? tzn. drobiowa czy jakaś inna ? przydałoby się tę galaretę sklarować - różne paproszki i tłuszcz zostałyby oddzielone i ładniej by się całość prezentowała
Adamorek 15.12.2013 17:06
dobra rybka
krystyna330 15.12.2013 16:13
świetnie wyglądają
Renata9 15.12.2013 16:03
bardzo lubię takiego karpia w galarecie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat