Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paska wielkanocna waniliowa z rodzynkami.

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
drożdże 5 g
jajko 6 szt
cukier wanilinowy 1 opakowanie
aromat waniliowy - do smaku
rodzynki 50 g
mleko 2,5 szklanki
sól - szczypta
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Paska wielkanocna waniliowa z rodzynkami.

Drożdże posypać odrobiną cukru i szczyptą soli, zostawić do rozpuszczenia. Jaja umyć i sparzyć wrzątkiem. Rodzynki oprószyć mąką. Mleko podgrzać. Do rozpuszczonych drożdży dodać cukier, cukier wanilinowy, 4 całe jaja, mąkę, rodzynki i aromat waniliowy. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, aż będzie odrywać się od dłoni. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować formy w których będą się piekły paski- babki. Z pozostałych 2 jajek oddzielić białko od żółtka. Wyrośnięte ciasto nakładać do form maczając ręce w zimnej wodzie. Każdą babkę przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem. Piec ok. 60 minut uważając aby nie osiadły. Po upieczeniu wyjąć z form.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 07.03.2016 22:43
Wyglądają wyjątkowo apetycznie!
Ada-Gaba 26.11.2013 07:16
fajny przepis
RenataZ-et 12.11.2013 22:38
ciekawy przepis
Motorek 11.11.2013 09:22
pychotka jak dla mnie
Granita 03.06.2013 07:47
ciekawy przepis
Angelika10 27.05.2013 23:46
fajny przepis
barbara11561 07.05.2013 10:12
babeczki jak Matrioszki-od najmniejszej do największej:)smacznie wyglądają
adelajda 26.04.2013 19:33
ciekawy przepis
iziona 10.04.2013 13:30
Fajne takie słodkie bułeczki :)
pajbek 10.04.2013 08:43
Muszę wypróbować :-)
Marta1986 09.04.2013 23:27
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak