Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty makowe:

białko 15 szt
cukier 1,5 szklanki
olej 9 łyżek
mąka pszenna 1,5 szklanki
mak 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Masa truskawkowa:

truskawki 300 g
śmietana 30% 200 g
cukier puder 3 łyżki
serek mascarpone 125 g
wiórki kokosowe 50 g
galaretka truskawkowa 1 szt

Masa jagodowa:

jagody 200 g
śmietana 30% 200 g
cukier puder 3 łyżki
serek mascarpone 125 g
wiórki kokosowe 50 g
galaretka owoce leśne 1 szt

Mus truskawkowy

truskawki 1 kg
galaretka truskawkowa 2 szt

Porada

Przed przystąpieniem do pracy składniki można podzielić na 3 części i każdy biszkopt przygotowywać osobno. Mus truskawkowy można dosłodzić wedle uznania jeśli truskawki są zbyt kwaśne. Cukier należy dodać do musu i razem zagotować.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy

1. Biszkopty makowe: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier cały czas miksując. Dodajemy olej i miksujemy, następnie przesianą mąkę również porcjami i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy suchy mak i mieszamy. Masę rozlewamy do trzech jednakowych blaszek o wymiarach 20x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.

2. Masa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na pierwszy biszkoptu makowy i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

3. Masa jagodowa: Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Jagody miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mus jagodowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Na masę truskawkową kładziemy drugi biszkopt makowy, lekko dociskamy, wylewamy masę jagodową i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

4. Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy blenderem na mus. Zagotowujemy, wyłączamy gaz, wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Masę jagodową przykrywamy trzecim biszkoptem makowym, lekko dociskamy i wylewamy na niego tężejący mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 19.01.2016 21:30
Ależ efektowne!
gusia1000 10.11.2015 19:08
Rewelacja, brak słów jak to efektownie wygląda.
slodkieniebo 15.10.2015 19:15
Świetne ciasto! Zabieram przepis :)
JulkaTomeczek 25.08.2015 16:23
Super ciasto
Margo1 23.08.2015 17:10
I Na pewno fantastycznie smakują
Jolcia_90 09.08.2015 21:57
Uwielbiam Twoje składane ciasta :) Są fantastyczne :)
ben-ka 27.03.2015 11:10
Jak równiutko pokrojone, ślicznie!
dodi 27.03.2015 09:50
ale ślicznie wygląda
Monika-twin 27.03.2015 09:29
wyglada pieknie.
Mancia w kuchni 27.03.2015 08:17
super ciacho! tylko niezły uśmiech po nim musi być :)))
Krystyna32 27.03.2015 06:52
ale pyszności
Skotka 26.03.2015 22:44
Wspaniałe ciasto:)
monikaT83 26.03.2015 21:29
wow! po prostu boski! coś wspaniałego:)
halina17 26.03.2015 20:37
Smacznie wygląda ciasto.
marcia7 26.03.2015 20:34
dobrze się prezentuje
Wiktoria29 26.03.2015 20:28
bardzo fajnie wygląda
caralajna 26.03.2015 20:25
jakie interesujące ciacho :)
Kolorowa 26.03.2015 20:20
Super wygląda !
Grazyna0211 26.03.2015 20:19
świetne ciasto
Beatris 26.03.2015 20:18
Wspaniałe ciasto:)
Ada-Gaba 26.03.2015 20:09
wygląda przepysznie
joanna43 26.03.2015 20:07
pięknie się prezentuje
agnieszka214 26.03.2015 20:06
przypomina smak wiosny
Asik32 26.03.2015 19:57
Wspaniałe kolory :-)
irenka 26.03.2015 19:54
ależ śliczne i pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak