Pasiasty galaretkowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2 litry
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    3 opakowania
  • żelatyna

    80 g
  • galaretka

    8 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko zagotowa? z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W 500 ml ciep?ej wody rozpuszczamy ?elatyn?, a nast?pnie wlewamy do mleka i delikatnie mieszamy. 1,5 szklanki mleka wlewamy do formy o wymiarach 26x35,5 cm. i wstawiamy do lodówki. ( Ja ustawi?am lodówk? na 4'C i potrzebowa?am tylko 15 min, by galaretka st??a?a ). Pozosta?e mleko w garnku przykrywamy pokrywk? i pozostawiamy na piecu by by?o w cieple. Przygotowujemy galaretki. Rozpuszczamy jedn? galaretk? w 1,5 szklanki ugotowanej wody i pozostawiamy do przestygni?cia a nast?pnie wylewamy na bia?? galaretk? i ponownie sch?adzamy. Czynno?? powtarzamy a? do sko?czenia si? mleka i galaretek. Je?li mleko nam zg?stnieje podgrzewamy chwilk?, ci?gle mieszaj?c. Proponuj? rozpuszcza? po dwie galaretki b?dzie szybciej. Smacznego !!


Ciasto, wystarczy lekko obkroi? od brzegów formy a nast?pnie mo?na kroi?, z ?atwo?ci? wychodzi, nie przykleja si?, Nale?y jednak pami?ta? by zaczyna? od wylania mleka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 10.08.2013 13:41
fajny taki kolorowy
olkaaa 10.08.2013 12:09
muszę zrobić
AURELKA 05.05.2013 20:23
jaki kolorowy
RenataZ-et 22.09.2012 19:22
pięknie wyglądają
IKrakowianka 13.04.2012 19:50
czasochłonne.. ale za to jaki piękny efekt końcowy :)
Anna133 20.02.2012 07:27
a u mnie nikt nie lubi galaretki:/
Izka192 13.02.2012 18:59
wygląda bardzo apetycznie
anja3107 10.02.2012 17:42
śliczne
gosia47-47 09.02.2012 19:30
jakie piękne
Kas2 09.02.2012 18:56
jak spod linijki!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat