Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pascha migdałowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3,2% 2 l
śmietana 18 proc 2,5 szkl
żółtko jajek 6 szt
masło 100 g
cukier puder 2 szkl
płatki migdałowe 5 łyżek
ekstrat migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pascha migdałowa

Mleko gotujemy w wysokim garnku. Żółtka ubijamy ze śmietaną. Wlewamy mieszankę na wrzące mleko. Całość powinna się zwyczajnie zważyć.Jeżeli to nie nastąpi dodajemy łyżkę soku z cytryny. Gorący garnek wstawiamy do zlewu z zimną wodą i studzimy jak najszybciej. Sitko wykładamy podwójnie złożoną gazą i przecedzamy nasze zważone mleko. Tak powstały „ser” zawiązujemy i wieszamy, najlepiej na dobę, nad zlewem aby pozostała w nim serwatka dobrze ściekła. Masło topimy i zostawiamy aby ostygło. Nasz „serek” miksujemy stopniowo dolewając zimne sklarowane masło, następnie po trochu dodajemy cukier puder. Ilość możemy zmniejszyć, jeżeli uznamy, że pascha jest wystarczająco słodka. Na koniec dolewamy ekstrakt migdałowy i dodajemy poszatkowane płatki migdałów. Możemy trochę zostawić do dekoracji. Niedużą salaterkę wykładamy mokrą i posmarowaną masłem gazą, przyciskamy odpowiednio dużym talerzykiem. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Tak przygotowaną paschę przekładamy na talerzyk i dowolnie dekorujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 25.03.2016 13:03
ładnie wygląda :)
sammakko 15.07.2015 23:15
Polecam, jest pyszna. Po co czekac do Wielkanocy jak można zrobić próbę wcześniej ;)
ttrytka 14.07.2015 12:31
rewelacja jak dla mnie
W poszukiwaniu inspiracji 13.07.2015 08:39
Uwielbiam paschę, choć nigdy nie miałam okazji jej przygotować samodzielnie. Myślę, że na Wielkanoc to będzie prawdziwy must have w mojej kuchni :)
Wiktoria29 12.07.2015 17:59
nigdy nie robiłam paschy, a takiej migdałowej chętnie bym kawałek zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak