Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pascha kajmakowa z bakaliami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg zmielony 1 kg
żółtko jajek 5 szt
masa kajmakowa 400 g
masło 200 g
żurawina suszona 50 g
płatki migdałowe 100 g
orzechy włoskie 100 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 kopiasta łyżka
woda zimna 2 łyżki
czekolada gorzka 25 g
śmietana 30% 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pascha kajmakowa z bakaliami

Kroki postępowania

1
Orzechy włoskie posiekać nożem i uprażyć na suchej patelni. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.

Żółtka i 300 g masy kajmakowej przełożyć do miski, którą należy umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą.

Ubijać, aż masa stanie się puszysta i zrobi się gorąca. Wrzucić napęczniałą żelatynę, a kiedy się rozpuścić dodawać po kawałku masła.
Krok 1 - Pascha kajmakowa z bakaliami foto
2
Stale miksując dodawać dobrze zmielony twaróg, najlepiej w kilku porcjach.
Krok 2 - Pascha kajmakowa z bakaliami foto
3
Na końcu wsypać bakalie i wymieszać. Ok 2 łyżek orzechów odłożyć do dekoracji. Masę przelać do formy w kształcie wieńca o maksymalnej średnicy 22 cm i odstawić do lodówki do stężenia.

Krok 3 - Pascha kajmakowa z bakaliami foto
4
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną razem z kremówką.
Wyjąć paschę z foremki, polać po wierzchu podgrzanym, ale nie gorącym kajmakiem, rozpuszczoną czekoladą i prażonymi orzechami. Smacznego :)
Krok 4 - Pascha kajmakowa z bakaliami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 01.04.2018 14:21
Wygląda bardzo smakowicie : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak