Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parzybroda na pieczonym kurczaku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 300-350 g pieczonego
smalec 1 łyżka z gęsi
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 kawałek
cebula 1 szt
ziemniaki 4-5 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
wrzątek 1,5 l
kapusta pekińska 1 kg około
groszek konserwowy 1 mała puszka
koperek
kminek Prymat 1 mielony
sól i pieprz

Porada

Jeśli zostaną wam resztki pieczonego kurczaka, polecamy wykorzystać go w ten sposób.

Przepis i sposób przygotowania na: Parzybroda na pieczonym kurczaku

Mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy (około 10-12 min, ciągle mieszając) starte na dużych oczkach jarzyny, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, posiekaną cebulę, kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, oprószamy solą i pieprzem.
Następnie zalewamy wrzątkiem (1,5 l), gotujemy na małym ogniu 10 min.
Kapustę szatkujemy i razem z groszkiem (z zalewą) dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości kapusty.
Do smaku doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem.
Podajemy z posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak