Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parzybroda czyli kapuściana z ziemniakami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna 1 szt
żeberka wieprzowe 20 dkg
ziemniaki 5 szt
śmietanka 12-procentowa 100 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Parzybroda czyli kapuściana z ziemniakami

Do wody wrzucamy żeberka, dodajemy ziele angielskie 3 szt i liść laurowy- gotujemy około godziny.
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki.
Por czyścimy, kroimy w plastry.
Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze około 10 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę- dodajemy do zupy.
Kapustę kroimy na dość grube nitki, dodajemy do zupy na sam koniec, kiedy ziemniaki sa juz prawie ugotowane.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Ja swoją parzybrodę zabieliłam śmietaną, ale można zamiast niej dodać też koncentrat pomidorowy- około 1 łyzkę.


Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 27.09.2014 13:30
zupa pyszna a nazwa mi nieznana
ben-ka 26.09.2014 17:11
Jak na żeberkach,to już ją lubię:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak