Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parzybroda

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 kg (najlepiej młoda kapusta)
ziemniaki młode 0,7 kg
boczek wędzony 200 gram
cebula 2 sztuki
sok z cytryny
majeranek do smaku
sól, pieprz do smaku
cukier 1 łyżka
woda 3 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
mąka 2 łyżki
Kwas cytrynowy Prymat
bulion warzywny 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Parzybroda

Kapustę rozkrawamy na 2 części, usuwamy głąba i szatkujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy pocięty boczek i smażymy, aż do przyrumienienia. Do garnka wrzucamy kapustę, połowę podpieczonego boczku i zalewamy 3 szklankami wrzącej wody, dodajemy liść laurowy, cukier, pieprz i sól do smaku. Po około 15 minut gotowania dodajemy ziemniaki i gotujemy wszystko razem do miękkości ziemniaków. Oczywiście co jakiś czas mieszamy, aby nic nie przywarło do dna naczynia. Ponownie rozgrzewamy patelnię z połową boczku, dodajemy cebulę i przysmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy do tego mąkę, 3 łyżki bulionu i wszystko mieszamy. Przygotowaną zasmażkę wsypujemy do garnka z kapustą. Wszystko mieszamy . Zupę zakwaszamy sokiem z cytryny, doprawiamy majerankiem.

Jeżeli nie macie cytryny, użyjcie kwasku cytrynowego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak