Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parzybroda

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
bulion warzywny 2 litry
marchew 2-3 sztuki
ziemniaki 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
seler korzeniowy 1/3 sztuki
kapusta biała 1/2 główki
kiełbasa 1-2 sztuki
przecier pomidorowy 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Kminek mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
olej rzepakowy 1 łyżka

Porada

Parzybroda doskonale smakuje również z osobno ugotowanymi ziemniakami. Dodajemy wtedy do zupy całą główkę kapusty, a ugotowane osobno ziemniaki okraszamy skwarkami lub podajemy z masłem i koperkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Parzybroda

Do gorącego bulionu wrzucamy obrane i pokrojone warzywa korzeniowe oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, a kapustę szatkujemy. Wyciągamy z bulionu pietruszkę, por i seler, wyrzucamy. Do garnka z zupą wrzucamy ziemniaki, kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 15 minut, do miękkości ziemniaków. Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce oleju, po czym dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, dokładnie mieszamy z przecierem. Podajemy posypaną koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 31.07.2015 13:36
Świetna nazwa.
agnieszka214 30.07.2015 20:53
Bardzo fajna zupka
gosia1988 30.07.2015 19:43
fajna nazwa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak