Parówki z serem w cieście drożdżowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    25 g
  • masło

    50 g
  • mleko

    250 ml
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • jaja

    1 szt
  • parówki cienkie

    10 szt
  • ser żółty

    10 plastrów
  • oregano

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozpuścic w garnku, dodac do niego mleko i podgrzac do temperwtury około 40 stopni. Drożdże rozkruszyc i dodac do nich odrobinę ciepłego mleka, mieszczac aż do rozpuszczenia drożdży. Dodac pozostałe mleko, sól, cukier i 2,5 szklanki mąki. Wyrabiac aż ciasto będzie głodkie i lśniące. opuszuc lekko mąka i zostawic na 0,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto przełożyc na stolnicę i wyrobic z pozostałą mąką. Ciasto podzielic na dwie części i rozwałkowac na grubośc około 7mm. Pokroic na 10 długich pasów o szerokości około 3-4cm. Parówki obrac z osłonek i każdą zawinąc w plaster sera. Następnie każdą parówkę zawinąc w pasek ciasta (jak rurkę z kremem). Układac na blaszkach zachowując odstęc, posmarowac rozmąconym jajkiem i posypac oregano. Pozostawic do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec około 12-15 minut w piekarniku ustawionym na termoobieg i temperaturę 190 stopni. Podawac z ketchupem lub innym pikantnym sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 07.06.2011 15:40
smaczne
agnieszka214 02.04.2011 08:07
smaczne
monika154 28.03.2011 11:29
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat