Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parówki w cieście francuskim i boczku

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Polecam proste w przygotowaniu, szybkie i smaczne dane z parówek i ciasta francuskiego, które możemy podać na ciepłą kolacje, smaczne śniadanie czy na smaczną przekąskę.

Składniki:

parówki cienkie 2 sztuki
ciasto francuskie 1 opakowanie
boczek wędzony 5 plastrów
ser żółty 100 gramów

Dodatkowo:

jajko 2 sztuki
masło 1 łyżek

Sos czosnkowy:

majonez 3 łyżki
jogurt gęsty 4 łyżki
ząbki czosnku 3 ząbki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Parówki w cieście francuskim i boczku

Ciasto francuskie rozwinąć, odciąć pasek ciut większy od parówki.
Kawałek sera pokroić w cienkie pół plasterki. Na wąskim pasku po długości rozłożyć ser, położyć parówkę i owijać ciastem tak aby ciasto nachodziło na siebie i z każdej strony wychodziło kawałek parówki. Tak owinąć obie parówki, a następnie każdą owinąć cienkim plasterkiem boczku wędzonego.

Parówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni koło 20 -30 minut aż się ładnie przyrumienią. Pozostałe kawałki boczku podsmażyć na suchej patelni do chrupkości.

Przygotować jajka sadzone, lekko osolić.

Na talerzu ułożyć kawałki podsmażonego boczku, parówki w cieście a obok sadzone jajka.

Podawać z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy: majonez wymieszać z jogurtem ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:15
Dobre.
Bożena Matuszczyk 09.11.2018 11:48
Ja bardzo często je przygotowuję również nam smakują.;)
Basiliana 09.11.2018 11:19
Przyrządzam parówki w podobny sposób, są pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak