Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parówki w cieście francuskim

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 100 ml
masło 1 kostka
sól 2 szczypty
mąka 20 dag
parówki cienkie 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Parówki w cieście francuskim

CIASTO: z kostki masła odciąć ok. 5 dag i roztopić, ostudzić. Roztopione masło połączyć z solą, wodą i mąką. Wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od dłoni. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 60 minut. Wyciągnąć i rozwałkować na kwadrat (większy). Na środek wyłożyć kostkę masła (temperatura pokojowa). Poskładać w kopertę. Rozwałkować. Złożyć ponownie. Włożyć do lodówki. Po ok. 30 minutach wyjąć i ponownie rozwałkować i złożyć i włożyć do lodówki. Czynność powtórzyć jeszcze 5 razy. Gdy już zrobimy po raz 5 włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę i wyjąć. Rozwałkować. Pokroić w paski. Parówki przeciąć wzdłuż na pół. Zwijać parówki w ciasto i piec ok. 20-25 minut w 180 st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 14.07.2013 21:31
bardzo lubię takie połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak