Parówki w cieście drożdżowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cienkich parówek

    12
  • mąki pszennej typ 500

    400 g
  • świeżych drożdży

    20 g
  • cukru

    1 łyżka
  • soli

    1 łyżeczka
  • płynu ( 1/4 letniej wody

    3/4 szk
  • + 2/4 letniego mleka )

  • płatki chili

  • mleka

    2 łyżki
  • jajko

    1 duże
  • olej

    75 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Parówki w cieście drożdżowym foto
Olej podgrzać w rondelku. Drożdże w misce rozmieszać z cukrem a gdy będą płynne wlać wodę i mleko. Jajko rozbełtać i dodać ale troszkę zostawić i dodać do niego 2 łyżki mleka i wymieszać. Do miski wsypać też sól i wyrobić ciasto. Do ciasta wlać ciepły ale nie gorący olej i znowu wyrobić ciasto. Zostawić je do wyrośnięcia.
Krok 2 - Parówki w cieście drożdżowym foto
Z parówek zdjąć osłonki. Gdy ciasto wyrośnie znowu je wyrobić, podzielić sobie na porcje i wałkować na cienki placki. Na brzegu położyć parówkę, ciasto naciąć na długość parówki, zawinąć parówkę w ciasto i nadmiar ciasta odciąć.
Krok 3 - Parówki w cieście drożdżowym foto
Każdą parówkę w cieście naciąć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy formując coś na kształt rogala. I tak postępować z kolejnymi parówkami.
Krok 4 - Parówki w cieście drożdżowym foto
Gotowe posmarować odłożonym jajkiem z mlekiem i posypać płatkami chili. Parówki piec 15 minut w 190 stopniach.
Krok 5 - Parówki w cieście drożdżowym foto
Podawać najlepiej gorące ale zimne też dobrze smakują.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 12.05.2016 10:45
super pmysł
Olga_SK 08.01.2014 19:46
Fajny pomysł :)
Jadwiga/Jaga85 08.01.2014 18:40
Piękne są!
2milutka 08.01.2014 17:59
tak jeszcze nie robiłam mniam;)
Stenka 08.01.2014 17:53
apetyczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat