Parówki w cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • parówki cienkie

    10 szt
  • mąka

    0,5 kg
  • jajko

    1 szt
  • żółtko

    1 szt
  • masło

    5 dkg
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mleko

    100 ml
  • mąka

    1 łyżka
  • sezam

  • drożdże

    5 dkg
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczyn drożdżowy:
wymieszać w garnku drożdże,mąkę i cukier i dodać letnie mleko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę dodać rozkłócone jajko i żółtko,sól i zagnieść.Następnie dodać zaczyn,paprykę i rozpuszczoną margarynę.Zagniatać około 15-20 min.Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na prostokąt ,pokroić na paski 3 cm i spiralnie owijać parówki.Przed pieczeniem posmarować białkiem i obtoczyć w sezamie ,piec w 180 st około 15 min.Podawać na ciepło lub zimno z musztardą lub ketchupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara/zuza22_85 01.12.2011 18:22
super, musze zrobić :)
Justa32 22.11.2011 20:13
wspaniale wyglądają
rzenia15 09.06.2011 10:22
bardzo fajny przepis
barbara11561 29.05.2011 10:23
Fantastyczne:)
Dorota59 29.03.2011 13:09
ale świetne
Edyta38 12.02.2011 16:07
oj musi być pyszne!!!!
Katarzyna156 15.01.2011 23:32
spróbujemy:)
hastalavista 12.01.2011 00:26
na pewno wypróbuję :)
Atomówka 29.12.2010 16:17
Bardzo smaczne parowki.
katarzynka455 14.11.2010 19:24
bardzo fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat