Parówki w cieście

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • jaja

    2 sztuki
  • margaryna

    1/4 kostki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże

    5 dag
  • mleko

    1,5 szklanki
  • sól

  • parówki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Parówki w cieście foto
W garnku lub misce mieszamy drożdże, mleko( letnie), cukier i odstawiamy aż wyrośnie w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, rozpuszczoną margarynę, jajka, szczyptę soli, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Parówki w cieście foto
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je i rozcinamy w paski. Parówki kroimy na pół( możemy również zostawić je w całości) i zawijamy je w paseczki ciasta.
Krok 3 - Parówki w cieście foto
Układamy na blaszce do wyrośnięcia. Gdy wyroście ciasto na parówkach wstawiamy je do nagrzanego do 160- 170 stopni piekarnika i pieczemy 20- 25 minut. Powinny być złociste na wierzchu.
Krok 4 - Parówki w cieście foto
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 04.03.2014 07:37
już dawno nie robiłam
Seba 08.06.2013 07:39
ja robiłem w cieście francuskim są pyszne
IKrakowianka 19.01.2013 22:03
świetna przekąska
jasiek 05.09.2012 22:24
popularne na Węgrzech
Iwusia 29.08.2012 23:20
ale pychotki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat