Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parówki w cieście

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
jaja 2 sztuki
margaryna 1/4 kostki
cukier 1 łyżeczka
drożdże 5 dag
mleko 1,5 szklanki
sól
parówki

Przepis i sposób przygotowania na: Parówki w cieście

Kroki postępowania

1
W garnku lub misce mieszamy drożdże, mleko( letnie), cukier i odstawiamy aż wyrośnie w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, rozpuszczoną margarynę, jajka, szczyptę soli, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Parówki w cieście foto
2
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je i rozcinamy w paski. Parówki kroimy na pół( możemy również zostawić je w całości) i zawijamy je w paseczki ciasta.
Krok 2 - Parówki w cieście foto
3
Układamy na blaszce do wyrośnięcia. Gdy wyroście ciasto na parówkach wstawiamy je do nagrzanego do 160- 170 stopni piekarnika i pieczemy 20- 25 minut. Powinny być złociste na wierzchu.
Krok 3 - Parówki w cieście foto
4
Smacznego :)
Krok 4 - Parówki w cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 04.03.2014 07:37
już dawno nie robiłam
Seba 08.06.2013 07:39
ja robiłem w cieście francuskim są pyszne
IKrakowianka 19.01.2013 22:03
świetna przekąska
jasiek 05.09.2012 22:24
popularne na Węgrzech
Iwusia 29.08.2012 23:20
ale pychotki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak