Parowany łosoś marynowany w białym winie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

  • białe wino

    1 szklanka
  • koper świeży

    1 mały pęczek
  • masło

  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Propozycja na delikatnego, bardzo aromatycznego łososia marynowanego w białym winie, przygotowywanego w papilotach na parze. Nuta winna, idealnie łączy się ze smakiem świeżego kopru i masła.

PRZYGOTOWANIE:

Łososia pozbawiamy skóry, myjemy, osuszamy i dzielimy na filety.

Filety zalewamy białym winem i odstawiamy je na około 1 godzinę. Po tym czasie każdy filet oprószamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym świeżym koperkiem.

Tak przygotowane filety przekładamy na folię aluminiową, na której układamy plaster masła i zawijamy papiloty.

Papiloty układamy na sitku w garnku z gotującą się wodą lub specjalnie przeznaczonym do tego naczyniu i parujemy około 12 do 15 minut.

Gotową rybę podajemy z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 19.05.2015 13:01
taki wiosenny obiad
Czarnula666 18.05.2015 18:22
Świetny łosoś! Zabieram przepis ;)
paulette17 18.05.2015 10:10
Coś dla mnie ! :)
berys18 18.05.2015 10:08
pycha łosoś, aż ślinka leci
Krzysztof15 18.05.2015 08:59
bardzo smaczny
RenataZ-et 18.05.2015 08:27
apetyczne danie
monika141 18.05.2015 08:00
pyszny i zdrowy obiadek
Maridka19 18.05.2015 07:56
Pyszny łosoś :)
olkaaa 18.05.2015 07:51
bardzo lubię
MałaMi89 17.05.2015 23:24
Świetny!! Oj zjadłoby się... :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat