Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parowańce lekko jagodowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki ciasto

mąka pszenna 6 szklanek
mleko 1\2 litra
sól szczypta
cukier 3\4 szklanki
drożdże
jajko 3 sztuki
olej 4 łyżki

nadzenie

jagody 500 ml świeze lub mrożone
cukier do smaku
mąka 1 łyżka

Porada

powstaje około 22 sztuk. Porada jak paruje kluski: do sporego garnka nalewam do połowy wody, przykrywam gazą i obwiązuję gumką. Gazę smaruję delikatnie masłem i gdy woda się zagotuje, układam na nią kluski i przykrywam je blaszana misa.

Przepis i sposób przygotowania na: Parowańce lekko jagodowe

Do miski przesiać mąkę i szczyptę soli. W rondelku podgrzeć mleko , wsypać cukier, wkruszyć drożdże, wbić jajka. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką i od razu wlać do miski z mąką a nastepnie zagnieść. Gdy skladniki się połączą dodać trzy łyżki oleju i ugniataćjeszcze chwile. . Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia - Jagody rozgnieśc i wymieszać z niewielka iloscia cukru i ewentualnie mąki. Gdy ciasto już ładnie wyrośnie, odrywać nieiwelkie kawałki. kłaść gdziemniegdzie na całosci nadzenie , sklejać i formować kulki. Układać na oprószonej mąką stolnicy. Kluski parować przez około 10 minut. Leko przestudzone parowańce podawać lekko posypane cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mileneczka5 27.11.2015 09:39
dziekuje za uwage-juz poprawione-mam problem z komputerem i stad wkradł sie błąd.
Franciszek 27.11.2015 01:00
coś tu pomyliłaś w sposobie przygotowania ,jest coś innego ,nie parowańce
Ewa Wojtaszko 26.11.2015 23:20
jagodowe najlepsze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak