Przepis i sposób przygotowania na: Parfait po polsku z jagodami
"Parfait" to słowo, które w języku francuskim znaczy "doskonały" lub "idealny". Tak też smakują desery podawane w wysokich szklankach lub kieliszkach, zawierające zwykle owoce i masę jajeczną.
W tym przepisie na Parfait spotkacie jednak wersję swojską, polską autorstwa użytkowniczki Cukiereczek13. W roli głównej będą tu jagody, jogurt naturalny, miód i biszkopty. Taki deser to pyszne orzeźwienie, doskonałe zwłaszcza w upalne, letnie dni!
Kroki postępowania
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Jagody łączymy z cukrem pudrem. Odstawiamy je, aby puściły sok. Gdy cukier puder się rozpuści rozgniatamy je delikatnie łyżką.
Jogurt naturalny łączymy z miodem i dokładnie mieszamy. W trzech szklaneczkach układamy na przemian warstwę jagód i warstwę jogurtu np. po jednej łyżeczce.
Tuż przed podaniem parfait posypujemy pokruszonymi biszkoptami. Nie posypujemy wcześniej, gdyż biszkopty "rozpuszczą się" od jogurtu lub jagód.
Parfait można podawać na śniadanie, ale również jako zdrowszą wersję deseru jagodowego.
Gorąco polecam i życzę smacznego :-)