Paprykowy mintaj na szpinaku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mintaj

    1/2 kg
  • papryka czerwona

  • pieprz cayenne

  • sól

  • pieprz

  • sos

  • szpinak mrożony

    300 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • śmietana

    300 ml
  • mozzarella tarta

    100 g
  • imbir mielony

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Paprykowy mintaj na szpinaku foto
W przepisie nie podałam ilości przypraw, doprawiamy wg. upodobań.
Zamrożony szpinak przełożyć do garnka i podgrzewać na średnim ogniu do momentu rozmrożenia. Następnie dolać rzadkiej śmietany i wymieszać. Dodać sól, pieprz oraz imbir mielony. Zacząć od szczypty każdego składnika. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszyć ogień do minimum- tak aby sos tylko "bulgotał".
Krok 2 - Paprykowy mintaj na szpinaku foto
Rybę pokroić w ok 4 cm paski. Opłukać i osuszyć. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Ze jednej strony posypać cayenne oraz papryką mieloną słodką. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Ułożyć rybę od strony "paprykowej" i smażyć ok 2 minuty. Następnie delikatnie przełożyć na drugą stronę i smażyć do ok 3-4 minut.
Krok 3 - Paprykowy mintaj na szpinaku foto
W tym czasie dokończyć sos: do szpinaku dodać mozzarelle żółta tartą i mieszać do momentu roztopienia sera. Ewentualnie doprawić do smaku. Szpinak przełożyć na talerz , na nim układać kawałki ryby. Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchareczka2 01.06.2013 22:03
smakowicie wygląda ta rybka
Klausia 10.05.2013 17:18
muszę sobie przyrządzić jutro na obiadek ;)
leonowie 01.02.2013 13:19
smakowało rewelacyjnie:)
Joanna46 01.02.2013 10:02
Chyba by mi smakowało. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat