Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowy kurczak

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 1 kg
cebula 1 duża
papryka czerwona 1 duża
papryka żółta 1 duża
mąka 1 kopiasta łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
bulion drobiowy 1 szkl
Liść laurowy suszony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki
sól
pieprz
natka pietruszki
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowy kurczak

Kroki postępowania

1
Oczyszczonego kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki i nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 1 - Paprykowy kurczak foto
2
Na tym samym tłuszczu, w którym smażyliśmy kurczaka złocimy posiekaną cebulkę.
Krok 2 - Paprykowy kurczak foto
3
W suchym garnku podgrzewamy mąkę z papryką słodką i koncentratem pomidorowym. Cały czas mieszając.
Krok 3 - Paprykowy kurczak foto
4
Do mąki dolewamy stopniową mąkę i cały czas mieszamy. Dodajemy mięso, cebulę i liście laurowe. Dusimy ok 15 minut.
Krok 4 - Paprykowy kurczak foto
5
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i pozostałe przyprawy. Dusimy do miękkości.
Krok 5 - Paprykowy kurczak foto
6
Na koniec dodajemy odrobinę natki. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Smacznego!
Krok 6 - Paprykowy kurczak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 10.06.2013 10:51
jest na pewno bardzo smaczny
paulina2157 19.04.2013 10:32
bardzo zachęcająco wygląda
wiola333 19.04.2013 09:29
bardzo smaczny przepis
IwonaDD 19.04.2013 09:09
porcja zdrowia i smaku w jednym -komplementy
Piter 31 19.04.2013 07:58
Świetne danie.
Janina 19.04.2013 07:50
Bardzo smaczne
msmors 19.04.2013 07:21
dobry obiadek
jasiek 19.04.2013 03:38
dobrze przyprawiony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak