Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowy ajvar

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 3 kg
Papryka ostra mielona Prymat 300 gram
Liść laurowy suszony Prymat 7 sztuk
ziele angielskie 7 sztuk
oliwa 1 szklanka
cukier 1-1,5 szklanki
ocet 1 szklanka
ząbki czosnku 7 sztuk
sól 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 3 słoiki 200g

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowy ajvar

Kroki postępowania

1
Papryki umyć i pozbawić pestek.
Krok 1 - Paprykowy ajvar foto
2
Paprykę zmielić przez maszynkę o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i gotować 20minut.
Krok 2 - Paprykowy ajvar foto
3
Dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Dokładnie wymieszać i jeszcze gotować 20minut.
Wyjąć liścia laurowego i ziele angielskie. Gorące powlewać do słoików i pozostawić pod kocem do wystygnięcia.
Krok 3 - Paprykowy ajvar foto
4
Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Wsypać cukier i wlać oliwę i ocet. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru.
Krok 4 - Paprykowy ajvar foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolcia_90 22.11.2015 01:13
pięknie wygląda :) Musi fantastycznie pachnieć i smakować :)
Noruas 22.11.2015 00:01
Ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak