Paprykowo - cukiniowy sos na zimę.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    2 i pół kilo
  • cukinia

    1 kg
  • cebula

    2 duże sztuki
  • czosnek

    6 ząbków
  • olej do smażenia

    8 łyżek
  • ocet 10 %

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    20 dag
  • liście laurowe

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    2 kulki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    1 łyżeczka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • przyprawy

    według uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Taki sos warzywny warto przygotować i schować na zimę do spiżarni. Potem tylko odkręcamy słoiczek i mamy znakomitą bazę do pizzy, dodam, że sos jest bardzo gęsty. Można go również użyć do zapiekanek. Do tego sosu można użyć ulubionych przypraw, ja użyłam czubrycy czerwonej, która jest dość pikantna.

Wykonanie:

1. Warzywa obieramy i myjemy, z cukinii i papryki usuwamy pestki. Następnie cebulę, czosnek i cukinię kroimy w kostkę, a paprykę kroimy w paski.

2. W dużym garnku rozgrzewamy olej, najpierw wrzucamy cebulę i czosnek, chwile przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy cukinię i przesmażamy, cukinia powinna nam puścić wodę, wtedy wrzucamy paprykę i dusimy do miękkości warzyw i odparowania całego płynu. Oczywiście warzywa często mieszamy.

3. Pod koniec duszenia dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ocet, koncentrat pomidorowy, cukier i papryki w proszku. Następnie dusimy jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą i ulubioną przyprawą.

4. Gorący sos przekładamy do słoiczków, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania. Następnie słoiki wyjmujemy, odstawiamy do góry dnem. Przykrywamy grubym ręcznikiem i odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie przenosimy do spiżarni.
Babeczka35
Z przepisu wyszło mi 6 słoików po 200 ml. Można użyć ulubionych przypraw, ja użyłam czubrycy czerwonej, która jest dość pikantna.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 23.09.2016 22:13
Zapewniam, że jest pyszny.
Janina 21.09.2016 09:16
Świetnie smakuje ;))
Babeczka35 15.09.2016 06:12
Dziękuję:)
gusia1000 13.09.2016 03:12
Dobry na zimę.
Diana Rusiłowicz 12.09.2016 01:35
Smaczna propozycja!
Babeczka35 11.09.2016 07:26
Zapraszam i polecam.
Róża1 05.09.2016 15:44
ZABIERAM PRZEPIS DO MOJEJ KSIĘGI :-)
Babeczka35 05.09.2016 06:37
Dziękuję:)
Franciszek 04.09.2016 21:53
pyszny sos
trufelek 04.09.2016 21:42
Pycha!! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat