Paprykowe roladki z kurczaka z marchewką z makiem

Paprykowe roladki z kurczaka z marchewką z makiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na marchewkę z makiem

  • marchewka

    3-4 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • mak

    1 łyżka
  • wędzona papryka w proszku

    1 łyżka
  • ocet winny czerwony

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    3 łyżki

Składniki na pastę z pieczonej papryki

  • papryka czerwona

    300 g
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • pieprz zielony w zalewie

    1/3 łyżeczki
  • wędzona papryka w proszku

    1/2 łyżeczki
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • oliwa

Składniki na roladki z kurczaka

  • filety z kurczaka

    2 szt
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • bulion warzywny

    300 ml
  • liść laurowy

    1 szt
  • ziele angielskie całe

    3 szt
  • olej

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Paprykowe roladki z kurczaka z marchewką z makiem foto
Przygotowanie marchewki z makiem:
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy marchewki, dodajemy mak i posypujemy solą i pieprzem. Smażymy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i mieszamy. Wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 3 minut aż odparuje. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Krok 2 - Paprykowe roladki z kurczaka z marchewką z makiem foto
Przygotowanie pasty z pieczonej papryki:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-200 stopni. Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę obieramy i kroimy w pióra, dodajemy do papryki. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 minut. Skórka papryki powinna ściemnieć. Po tym czasie gorące warzywa przekładamy do dużego słoika albo miski. Zamykamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut. Dzięki temu z papryki łatwo zejdzie skórka.
Obraną paprykę i pozostałe warzywa przekładamy do miski dodajemy odrobinę oliwy, zielony pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę i wędzoną paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ewentualnie innymi ulubionymi ziołami). Miksujemy na gładką pastę.
Krok 3 - Paprykowe roladki z kurczaka z marchewką z makiem foto
Przygotowanie roladek z kurczaka:
Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i rozcinamy wzdłuż na pół. Rozbijamy (najlepiej przez folię spożywczą) na cienkie plastry. Każdy plaster posypujemy solą i pieprzem i smarujemy pastą z pieczonej papryki. Mięso zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy roladki z każdej strony aż się lekko zarumienią. Następnie podlewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy/gotujemy ok. 20-25 minut.
Paprykowe roladki z kurczaka podajemy z marchewką z makiem i np. ulubioną sałatką

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

06.05.2017 08:38
smaczny obiad

Grazyna0211

29.07.2016 06:49
ciekawe danie

ben-ka

03.07.2016 10:31
Z makiem? ciekawa propozycja.

smerfetka79

21.05.2016 19:47
ale fajny pomysł. Zapisuję.

caralajna

28.02.2015 15:26
super wygląda, marchewka z makiem też mnie zaintrygowała :)

DorotaZ

28.02.2015 10:43
Smakowite roladki i do tego fantastyczne zdjęcia:)

Ali

28.02.2015 06:08
Wygląda smacznie :)

Wiktoria29

27.02.2015 21:07
a tu jak zwykle pięknie i smacznie

ilka01

27.02.2015 21:04
ciekawa propozycja

Gracer

27.02.2015 20:37
smaczny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat