Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowe racuchy z gotowanym ryżem

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Placuszki smakują rewelacyjnie i w moim domu znikają ekspresowo. Oprócz doskonałej propozycji na śniadanie, kolację, czy zwykłą przekąskę stanowią idealny pomysł na wykorzystanie nadmiaru ugotowanego ryżu.

Składniki:

Na 12-13 sztuk:

ryż 50 gramów
mleko 0.5 szklanki
mąka pszenna 0.5 szklanki
jajko 1 sztuka
masło 82% 2 łyżki
proszek do pieczenia 0.75 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1.5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
majeranek 1 szczypta
sól 0.3 łyżeczki

Dodatkowo:

masło do smażenia 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowe racuchy z gotowanym ryżem

Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu i do jeszcze ciepłego wmieszać masło.

W misce należy wymieszać mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Następnie powstałe ciasto dokładnie połączyć z ryżem.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać solidne porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek).
Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym dodatkami lub w wersji solo (Na zimno również świetnie smakują).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:11
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak