Paprykowe placuszki z kaszy jaglanej z żółtym serem

Paprykowe placuszki z kaszy jaglanej z żółtym serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

11 sztuk

  • kasza jaglana

    100 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mleko

    5 łyżek
  • jajko

    1 sztuka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżka
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • ser żółty

    3-4 plastry

Opcjonalnie

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną ugotować według przepisu z opakowania i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Następnie dodać posiekaną cebulę, jajko, mleko, mąkę pszenną, paprykę w proszku oraz majeranek.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Patelnię delikatnie wysmarować olejem i za pomocą łyżki wykładać nieduże porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron do momentu - aż będą lekko rumiane.
Po przewróceniu na drugą stronę na każdym placuszku ułożyć po kawałku żółtego sera.
(Powinien odrobinę roztopić się.)
Diana Rusiłowicz
Takie placuszki paprykowe są świetną propozycją na śniadanie kolacje, na przekąskę... aj zawsze i wszędzie to dobry pomysł! Idealnie smakują na ciepło - jak jeszcze ser apetycznieee się ciągnieeee, ale lubię je podjadać nawet i zimne.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.06.2018 13:51
dobre takie.

gusia1000

05.06.2018 13:48
super placki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat