Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowe placuszki z kaszy jaglanej z żółtym serem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

11 sztuk

kasza jaglana 100 gram
cebula 1 sztuka
mąka pszenna 3 łyżki
mleko 5 łyżek
jajko 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
majeranek 1 łyżeczka
sól i pieprz

Dodatkowo

ser żółty 3-4 plastry

Opcjonalnie

olej do smażenia

Porada

Takie placuszki paprykowe są świetną propozycją na śniadanie kolacje, na przekąskę... aj zawsze i wszędzie to dobry pomysł! Idealnie smakują na ciepło - jak jeszcze ser apetycznieee się ciągnieeee, ale lubię je podjadać nawet i zimne.

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowe placuszki z kaszy jaglanej z żółtym serem

Kaszę jaglaną ugotować według przepisu z opakowania i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Następnie dodać posiekaną cebulę, jajko, mleko, mąkę pszenną, paprykę w proszku oraz majeranek.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Patelnię delikatnie wysmarować olejem i za pomocą łyżki wykładać nieduże porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron do momentu - aż będą lekko rumiane.
Po przewróceniu na drugą stronę na każdym placuszku ułożyć po kawałku żółtego sera.
(Powinien odrobinę roztopić się.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 13:51
dobre takie.
gusia1000 05.06.2018 13:48
super placki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak