Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowe placki tortilla

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
wrzątek 160 ml
oliwa 3 łyżki
sól 1/3 łyżeczki
papryka mielona (ostra lub słodka - wedle uznania) 1 łyżeczka

Porada

Ciasto najlepiej zagniatać w rękawiczkach, bo jest bardzo gorące.

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowe placki tortilla

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieloną paprykę i oliwę z oliwek, mieszamy.
Do mąki wlewamy wrzątek. Początkowo ciasto mieszamy widelcem, a następnie zagniatamy.
Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 5 minut.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy i wycinamy na kształt koła o średnicy patelni.

Patelnię (najlepiej taką do naleśników) mocno rozgrzewamy. Kładziemy rozwałkowany placek (na suchą patelnię), a gdy na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki odwracamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy.

Zdejmujemy i przykrywamy wilgotną ściereczką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jan_mag 22.11.2016 09:14
Bardzo fajna propozycja
pestka 22.11.2016 08:22
fajny przepis
Konczi 22.11.2016 07:47
super przepis
MagdalenaIC 21.11.2016 22:58
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak