Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowe miseczki nadziane mięsem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka żółta 6-7 sztuk
mięso mielone 1/2 kg
ryż 100 g-z suszonymi pomidorami
cebula 1 sztuka
oliwa 3 łyżki
papryczka chili 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
pomidory 3 sztuki
rosół 1 szklanka
ser cheddar 100 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
rozmaryn świeży
oliwa do skropienia papryki

Porada

Papryka. Królowa jesieni, może być pysznym dodatkiem do mięs, zup czy ryb, a także samodzielnym daniem, podana na gorąco z mięsem i ryżem stanowi pełnowartościowy posiłek obiadowy, jest dowodem na to, że w godzinę możemy zrobić coś smacznego.

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowe miseczki nadziane mięsem

Kroki postępowania

1
Papryki przecinamy na pół, delikatnie nożem wydrążamy nasiona, zielone czubki zostawiamy. Skrapiamy od środka oliwą, solimy.
Krok 1 - Paprykowe miseczki nadziane mięsem foto
2
Przygotowujemy farsz: Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno nożem, szklimy na oliwie w głębokiej patelni kilka minut, wsypujemy suchy ryż, mieszamy, smażymy 3 minuty aż ryż stanie się szklisty, dodajemy mielone mięso,
Krok 2 - Paprykowe miseczki nadziane mięsem foto
3
pokrojoną papryczkę chili, doprawiamy do smaku solą i ziołami prowansalskimi, zalewamy bulionem , w trakcie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy do momentu aż ryż będzie na wpół miękki i wchłonie bulion.
Krok 3 - Paprykowe miseczki nadziane mięsem foto
4
Zdejmujemy z ognia, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Studzimy, do lekko ciepłego jeszcze farszu dodajemy połowę startego sera żółtego, mieszamy.
Krok 4 - Paprykowe miseczki nadziane mięsem foto
5
Nadziewamy paprykowe miseczki, posypujemy resztą startego sera, układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu kładziemy gałązki świeżego rozmarynu. Zapiekamy około 15-20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku. Podajemy gorące. Smacznego!
Krok 5 - Paprykowe miseczki nadziane mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 16.09.2016 10:39
Super pomysł :)
Ola1984 16.09.2016 09:51
Mniam, uwielbiam :)
mysza75 16.09.2016 09:47
jakie fajne miseczki żólciutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak