Paprykowe mini bułeczki do burgerów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200 g
  • drożdże suche

    7 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • suszone pomidory z czosnkiem

    1 łyżeczka
  • jogurt naturalny

    100 g
  • olej roślinny

    50 ml
  • jajko

    2 szt
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużej misce mieszamy suche składniki bułeczek:

Mąkę, suche drożdże, cukier, słodką paprykę i suszone pomidory z czosnkiem i papryką. W osobnej miseczce roztrzepujemy widelcem jajko i dodajemy do niego jogurt ( o temp. pokojowej ) i olej roślinny.

Składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze z końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca aż podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto zrobi się miękkie i plastyczne. Tworzymy z niego wałek i kroimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy bułeczkę.

Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim bułeczki. Posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 10 minut.
Jolanta40
Czarnuszkę można zastąpić makiem , sezamem lub nasionami słonecznika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 04.06.2017 09:15
na pewno pyszne bułeczki
pestka 19.05.2017 06:58
bułeczki wyglądają pysznie
KORAL 16.05.2017 18:45
fajnie wyglądają :)
marzut 05.05.2017 11:15
Świetny przepis
Janina 04.05.2017 17:13
Ciekawy pomysł;))
Wiktoria29 04.05.2017 16:03
fajny pomysł
AZgotuj 04.05.2017 15:36
piękne, będa wspaniale wyglądać z miesem:)
Wacław 04.05.2017 14:49
też bym spróbował ;-)
VioletoweKucharzenie 04.05.2017 11:40
PIĘKNE TE BUŁECZKI :-)
agaK. 04.05.2017 11:16
O, fajne, takie inne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat