Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
papryka czerwona
4 średnie -
kuskus
2 łyżki -
kukurydza konserwowa
3 łyżki -
tuńczyk w sosie własnym
1 puszka -
ogórki konserwowe
2 szt -
szczypiorek
1 pęczek -
jogurt naturalny
1 łyżka -
majonez
1 łyżka -
sól i pieprz
-
Papryka ostra mielona Prymat
-
potrzebne akcesoria kuchenne
wykałaczki
Przepis i sposób przygotowania Paprykowe łódeczki
1. Papryki myjemy, osuszamy i wkładamy na kilkanaście minut do piekarnika nagrzanego do 200 *C.
Po wyjęciu usuwamy skórkę, studzimy i kroimy na połowę, wyjmujemy nasiona.
2. Kaszę wsypujemy do szklanki,zalewamy wrzątkiem 1 cm powyżej powierzchni, odstawiamy do napęcznienia, studzimy.
Do ostygniętej kaszy dodajemy tuńczyka, kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki i kilka piórek drobno pokrojonego szczypiorku.
Jogurt mieszamy z majonezem i przyprawami, dodajemy do sałatki, mieszamy.
3. Wnętrza naszych łódeczek paprykowych lekko oprószamy solą i ostrą papryką, wkładamy po łyżce sałatki i spinamy wykałaczkami.
Dodatkowo obwiązujemy szczypiorkiem i schładzamy pół godziny w lodówce.
Komentarze (0)