Paprykowe leczo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    6 sztuk
  • cebula biała

    2 sztuki
  • kiełbasa śląska

    4 sztuki
  • pieczarki

    500 gram
  • olej do smażenia

  • przyprawa do leczo

  • sól do smaku

  • ketchup

  • koncentrat pomidorowy

  • Papryka ostra mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Paprykowe leczo foto
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Wszystko razem podsmażamy na oleju do czasu wyparowania wody z pieczarek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Paprykowe leczo foto
Kiełbasę kroimy na ćwiarteczki i dodajemy do pieczarek i cebulki. Smażymy od czasu do czasu mieszając.
Krok 3 - Paprykowe leczo foto
Smażoną kiełbasę przyprawiamy przyprawą do leczo, ewentualnie swoją mieszanką ziół (zioła prowansalskie, majeranek, itp.)
Krok 4 - Paprykowe leczo foto
Paprykę czyścimy , myjemy i kroimy w większą kostkę.
Dodajemy do pozostałych smażonych składników. Na początku podduszamy pod przykryciem.
Krok 5 - Paprykowe leczo foto
Kiedy papryka jest już miękka smażymy bez przykrycia, dodajemy troszkę ketchupu i łyżeczkę koncentratu pomidorowego, tak aby wszystkie składniki się ładnie połączyły. Doprawiamy ostrą papryką oraz solą i pieprzem o ile jest jeszcze taka potrzeba do smaku.
Krok 6 - Paprykowe leczo foto
Tak przygotowane leczo jest gotowe do spożycia! smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marlenka.S 25.02.2013 18:40
leczo moje ulubione, pachnie wiosną
kokoszka 25.02.2013 18:28
pychota
Sylwia26 25.02.2013 17:53
moje ulubione danie
zielonamorelka 25.02.2013 17:29
uwielbiam leczo z duuuuza iloscia papryki
IwonaDD 25.02.2013 17:26
pięknie opisane i oczywiście smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat