Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowa pieczeń

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,2 kg
papryka czerwona 3 sztuki
natka pietruszki 2 łyżki posiekanej
ser żółty 3 łyżki startego
cebula 1 sztuka
rozmaryn 3-4 gałązki
olej
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Papryka ostra mielona Prymat
wino czerwone 0,5 szklanki

Porada

Aby danie było kolorowe polecam użyć papryk o różnych kolorach.

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowa pieczeń

Kroki postępowania

1
Mięso przepłukujemy i osuszamy. Gotowe oprószamy przyprawami (zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka).
Krok 1 - Paprykowa pieczeń foto
2
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Mięso obsmażamy z każdej strony.
Krok 2 - Paprykowa pieczeń foto
3
Gotową przekładamy do żaroodpornego naczynia. Podlewamy ją winem, smarujemy olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 20 minut w 180°C.
Miedzy czasie przygotowujemy paprykowe nadzienie.
Krok 3 - Paprykowa pieczeń foto
4
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażamy do momentu jak papryka delikatnie zmięknie. Na koniec dodajemy pietruszkę i ser. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
Krok 4 - Paprykowa pieczeń foto
5
Podpieczone mięso wyjmujemy na deseczkę. Nacinamy je wzdłuż, wykonując 3 nacięcia. Utworzone w ten sposób „rowki” napełniamy paprykowym farszem. Całość przewiązujemy w kilku miejscach nicią. Na wierzch wykładamy rozmaryn. Mięso ponownie wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy je do momentu jak stanie się miękkie (w sumie około 70-80 minut).
Gotowe wyjmujemy, kroimy w plastry i podajemy.
Krok 5 - Paprykowa pieczeń foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 21.01.2016 18:09
wygląda świetnie
dollce 18.12.2015 09:12
wygląda cudownie!
Stenka 17.12.2015 21:08
smaczna i efektowna
halina17 17.12.2015 17:49
Dobra pieczeń.
Wiktoria29 17.12.2015 15:14
fajny przepis
Motorek 17.12.2015 15:07
bardzo dobra
berys18 17.12.2015 12:41
wygląd przepysznie
Kolorowa 17.12.2015 11:38
Ale super ! Aż zgłodniałam ;(
gosia56 17.12.2015 10:46
Super mięsko;)
Wacław 17.12.2015 09:33
moje smaki ,pyszne danie :-)
Ola1984 17.12.2015 07:25
Świetny pomysł na obiad :)
Ifa 17.12.2015 06:42
Smaczna pieczeń
gusia1000 16.12.2015 23:18
Znakomite mięso.
Renataj 16.12.2015 22:45
Fajny pomysł - w sam raz na świąteczny obiad:)
MałaMi89 16.12.2015 22:36
Oooo paprykowe wędliny to ja uwielbiam! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak