Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowa kiełbasa słoikowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka 500 gram
łopatka 500 gram
boczek 500 gram
czosnek 3 ząbki
majeranek 1 łyzka
suszone płatki papryki 2 łyżki
pieprz 1 łyżeczka
sól 3-4 łyżeczki
woda 1 szklanka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowa kiełbasa słoikowa

Kroki postępowania

1
Mięsa najlepiej pokroić w kostkę, posypać potartym czosnkiem, przyprawami, solą i zostawić w lodówce przez noc. Następnego dnia przyprawione mięso mielimy na średnich oczkach, dolewamy wodę lub wywar i wyrabiamy przez minutę. Jeśli lubicie galaretkę w słoiku to trzeba dodać więcej wody maksymalnie kolejną szklankę.
Krok 1 - Paprykowa kiełbasa słoikowa foto
2
Wyrobioną kiełbasę przekładamy do słoików, mocno upychamy, bo w kiełbasie będą dziury.
Krok 2 - Paprykowa kiełbasa słoikowa foto
3
Słoiki uzupełniamy do 3/4 wysokości i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy przez 60 minut.

Kiełbasa po wystudzeniu jest gotowa do jedzenia. Zawekowane słoiki można przetrzymywać w lodówce ponad dwa miesiące.
Krok 3 - Paprykowa kiełbasa słoikowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 15.03.2013 10:42
Świetna alternatywa do pieczywka.Domowe jest najlepsze i najzdrowsze.Bez konserwantów i dodatków o których wolę nawet nie myśleć.pychotka!
Misiabe 06.03.2013 13:24
Wygląda bardzo smakowicie, na pewno wypróbuje
anemon 06.03.2013 10:50
Podobnie jak Ty lubię wiedzieć co jem, dlatego jestem zwolenniczką takich domowych wyrobów. Twoja kiełbasa wygląda bardzo apetycznie.
kasia-gotuje.pl 06.03.2013 09:42
Ja bardzo często robię domowe smarowidła, pasztety, kiełbasy z dwóch powodów przede wszystkim wiem co jem , a po drugie własnoręcznie zrobione są smaczniejsze :)
iziona 06.03.2013 08:17
Samo zdjęcie już krzyczy Spróbuj !!
gosia561 06.03.2013 02:11
robię takie jako konserwy pod namiot:)
DOROTA/PATI197799 05.03.2013 21:16
bardzo lubię takie mięsko
Renataj 05.03.2013 20:22
Aż mi zaburczało w brzuchu. Pyszny przepis.
Aleksandra/Olcia 05.03.2013 19:21
uwliebiam takie domowe przetwory

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak